Päť známych lokalít na Slovensku sa dočkalo obnovy trás i značení

NETKY.SK • 26 November 2016, 16:05 • 2 min
Päť známych lokalít na Slovensku sa dočkalo obnovy trás i značení

BANSKÁ BYSTRICA - Päť známych turistických lokalít na Slovensku sa počas tohto roka dočkalo obnovy.

slovakia

left justify in out

V aktuálnom ročníku grantového programu Živé chodníky, ktorý realizuje Nadácia Ekopolis, získalo podporu v celkovej sume 20.000 eur päť projektov. Ako TASR informovala Eva Ščepková z nadácie, v rámci nich sa podarilo obnoviť frekventované chodníky v atraktívnej lokalite Žiarskej doliny, Muránskej planiny a Malých Karpát, ako i značenie a pribudla tiež drobná infraštruktúra.

 

"V Žiarskej doline dobrovoľníci vyčistili turistické chodníky od konárov a zosunutej zeminy, obnovili 18 kilometrov značenia a osadili tri nové mostíky cez potok v lokalite Pod zásekom a Pod Úšustovým žľabom. V okolí zrekonštruovaného informačného strediska v sedle Burda upravili areál, vybudovali drevený chodník popri jazierku, vyrobili a umiestnili nový náučný panel o vodnom biotope. Zároveň obnovili značenie v oblasti Fabovej hole. Ďalšou lokalitou, ktorá sa dočkala obnovy, bol úsek frekventovanej hrebeňovky Malých Karpát, kde došlo k obnoveniu 92 kovových smerovníkov a pribudlo osem nových, a tiež informačný panel v Modre - Harmónii," priblížila Ščepková.

 

Ďalšie projekty sa zameriavali na vylepšenie značenia a infraštruktúry na populárnej cyklotrase Rodinná cestička Banská Bystrica – Zvolen a v rámci siete MTB trás Bajkom k tajchom v Štiavnických vrchoch.

 

Na Rodinnej cestičke pribudlo vďaka realizovanému projektu 31 nových cyklosmeroviek a dobrovoľníci kompletne obnovili maľované cykloznačenia na vyše 20-kilometrovom úseku. Na dvoch odpočívadlách osadili mapové panely a v jednom umiestnili stojan s náradím a pumpou.

 

V známom stredisku rekreačnej horskej cyklistiky neďaleko Banskej Štiavnice dobrovoľníci zasa obnovili maľované značenie v dĺžke vyše 35 kilometrov, zlepšili označenie strmých úsekov osadením upozorňovacích tabuliek. Pri dvoch vodných štôlňach, ktoré boli doteraz neznámymi technickými pamiatkami, pribudli informačné tabuľky.

 

"Turistické a cykloturistické značené trasy považujeme za rodinné striebro slovenského cestovného ruchu, a preto sme radi, že pomôžeme obnoviť niektoré z využívaných trás. Treba sa poďakovať značkárom, ktorí trasy udržujú a dokonca vylepšujú bez nároku na odmenu. Zásadným spôsobom prispievajú k udržateľnému turizmu na Slovensku," zdôraznil Ján Roháč, programový manažér Nadácie Ekopolis.

 

"Sme veľmi radi, že sa nám aj v tomto roku podarilo s Horalkami od Sedity pomôcť a na viacerých miestach po celom Slovensku tak pribudli turistické a cyklistické značenia či oddychové miesta, ktoré uľahčujú a spríjemňujú výletníkom pobyt v prírode. Touto formou chceme odovzdať posolstvo potreby ochrany prírody a pamiatok našej nádhernej krajiny," dodala Katarína Ferenczová, riaditeľka marketingu I.D.C. Holding, a. s.

 

V priebehu rokov 2007–2016 bolo prostredníctvom programu Živé chodníky obnovených celkovo už 1000 kilometrov turistických chodníkov a na nich desaťtisíce maľovaných značiek a stovky smerovníkov.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies