Mihál: Fondy Sociálnej poisťovne sú zle nastavené

NETKY.SK • 25 November 2016, 13:26 • 2 min
Mihál: Fondy Sociálnej poisťovne sú zle nastavené

BRATISLAVA - Fondové hospodárenie Sociálnej poisťovne treba zrušiť alebo sa aspoň zamyslieť nad percentuálnym rozdelením sociálnych odvodov do jednotlivých fondov. V parlamentnej rozprave k návrhu rozpočtu Sociálnej poisťovne (SP) to uviedol poslanec za SaS Jozef Mihál.

slovakia

left justify in out

"Hráme sa tu od roku 2004 na fondové hospodárenie Sociálnej poisťovne, ale je to zbytočná hra, aj tak sa deficitné fondy dodotujú,“ povedal. Upozornil na to, že jediným deficitným fondom poisťovne je fond starobného poistenia, do ktorého sa presúvajú prebytky z iných fondov.


Ako príklad bývalý minister práce a sociálnych vecí uviedol fond úrazového poistenia s budúcoročnými príjmami 174 mil. eur a výdavkami 50 mil. eur. „Ani nie tretina príjmov fondu ide na úrazové dávky,“ povedal Mihál. Podobná situácia je podľa neho aj vo fonde garančného poistenia, ktorým má mať budúci rok príjmy 50 mil. eur a výdavky 17 mil. eur. Prebytky by pritom mali v budúcom roku vzniknúť aj vo fonde nemocenského poistenia, či vo fonde poistenia v nezamestnanosti. "Nastavenie fondov je na diskusiu,“ reagoval poslanec za Smer-SD a súčasne generálny riaditeľ Sociálnej poisťovne Ľubomír Vážny. Upozornil však na to, že pri takomto opatrení sa musí zmeniť zákon o sociálnom poistení.


Sociálna poisťovňa by mala budúci rok podľa návrhu rozpočtu ukončiť s prebytkom 554 mil. eur. Poisťovňa by pritom mala v budúcom roku dostať zo štátneho rozpočtu finančnú výpomoc v sume 547,6 mil. eur. Bez zohľadnenia prebytku z tohto roka v sume 542,4 mil. eur by SP skončila budúci rok s prebytkom vo výške 11,6 mil. eur.


Celkové príjmy poisťovne spolu s prebytkom za tento rok by v budúcom roku mali dosiahnuť 8,17 mld. eur. Od ekonomicky aktívnych osôb má poisťovňa dostať 6,63 mld. eur. Príjmy SP z dlžného poistného by mali budúci rok predstavovať 211,8 mil. eur, príjmy z poistného od štátu 196 mil. eur a príjmy zo sankcií 16,5 mil. eur.


Budúcoročné výdavky poisťovne majú predstavovať 7,61 mld. eur. Na dôchodky má smerovať 6,78 mld. eur, na dávky nemocenského poistenia 509,2 mil. eur a na dávky v nezamestnanosti 153,1 mil. eur. Poisťovňa by mala podľa predpokladov v budúcom roku priznať vyše 31 tisíc starobných dôchodkov s priemernou výškou dôchodku 468,10 eura. Okrem toto poisťovňa ráta s priznaním 14,7 tisíc predčasných penzií s tým, že priemerná suma týchto dôchodkov dosiahne 411,90 eura. "Invalidných dôchodkov bude priznaných celkom 19 500 s priemernou výškou dôchodku 248,80 eura," uviedla SP.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies