Syn manažéra Sex Pistols cez víkend spáli ich memorabílie

NETKY.SK • 25 November 2016, 09:41 • 2 min
Syn manažéra Sex Pistols cez víkend spáli ich memorabílie

LONDÝN - Syn zosnulého manažéra už nefungujúcej anglickej punkovej kapely Sex Pistols Malcolma McLarena a návrhárky Vivienne Westwood Joseph Corré spáli spomienkové predmety viažuce sa k legendárnej formácii.

slovakia

left justify in out

Urobí tak v sobotu 26. novembra v Londýne na protest proti celoročnému festivalu Punk.London, počas ktorého si ľudia prostredníctvom rôznych podujatí pripomínajú "40 rokov punku". V spomínaný deň v roku 1976 vyšiel prvý singel kapely Sex Pistols s názvom Anarchy in the U.K.

 

Zbierka, ktorá obsahuje vzácne nahrávky, plagáty či oblečenie ušité Westwood, má odhadovanú hodnotu päť miliónov až desať miliónov libier (v prepočte približne 5,9 milióna až 11,8 milióna eur). Štyridsaťosemročný Corré uviedol, že si nechá na pamiatku niekoľko jemu blízkych predmetov ako napríklad oblečenie, ktoré šil s matkou ešte ako malý chlapec. Na pálení sa zúčastní aj samotná Westwood, pričom podľa Corrého by s ním súhlasil aj jeho zosnulý otec.

 

So zničením predmetov sa však nestotožňuje spevák Sex Pistols John Lydon, podľa ktorého by mal Corré predmety radšej predať a výťažok venovať charite. Na otázku, prečo tak nespraví, uviedol, že by nebol spokojný s tým, kde by memorabílie skončili. "Kto si to vlastne kúpi? Skončilo by to na stene dákeho bankára. Ten by si ich kúpil a mňa by to veľmi nepotešilo. Myslím, že verní fanúšikovia sú teraz zmätení, a vlastne ma vôbec nezaujímajú. Prečo by som im to mal dať? Sú to len konformisti v inom šate," vyhlásil na štvrtkovej tlačovej besede. "Už dlho som premýšľal, čo s tým všetkým spraviť a myslím, že teraz je vhodná príležitosť vyhlásiť ‘Punk je mŕtvy’," dodal.

 

Spomínané podujatie Punk.London podporuje množstvo inštitúcií, vrátane British Library, Museum of London, Britského filmového inštitútu (BFI) či samotnej kráľovnej Alžbety II., čo sa Corrému nepáči. "Kráľovná dala Roku punku 2016 oficiálne povolenie. To je tá najstrašnejšia vec, akú som kedy počul. Debaty o alternatívnej a punkovej kultúre si privlastnil mainstream. Z punku sa stal namiesto hnutia volajúceho po zmene akýsi posratý muzeálny kúsok či akt pocty," povedal v marci, keď oznámil svoje úmysly.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies