Poliačik: Skupina na zmenu zákona o konflikte záujmov by čoskoro mohla zasadnúť

NETKY.SK • 24 November 2016, 15:08 • 2 min
Poliačik: Skupina na zmenu zákona o konflikte záujmov by čoskoro mohla zasadnúť

BRATISLAVA - Pracovná skupina, ktorá má pripraviť novelu zákona o konflikte záujmov, by mohla čoskoro zasadnúť. Poslanecké kluby majú do nej delegovať svojich zástupcov do 25. novembra. Oznámil to dnes predseda výboru pre nezlučiteľnosť funkcií Martin Poliačik (SaS).

slovakia

left justify in out

V skupine by mali sedieť poslanci Tibor Bernaťák (SNS), Peter Kresák (Most-Híd), Miroslav Číž (Smer-SD), Jozef Lukáč (OĽaNO-NOVA), Adriana Pčolinská (Sme rodina), Rastislav Schlosár (ĽSNS). Viesť by ju mal Martin Poliačik, ktorý by v skupine rád videl aj bývalých predsedov výboru Gábora Gála (Most-Híd) a Miroslava Beblavého (nezaradený).

 

Zmena zákona by mala odstrániť diery, ktoré právna norma má a na ktoré poslanci narážajú pri konaniach vo výbore. Novela by tiež mala priniesť prísnejšie majetkové priznania verejných funkcionárov. Poliačik avizoval, že by chcel pracovať s návrhmi noviel, ktoré boli v minulosti už pripravené, ale parlament ich napokon neprijal. Zároveň by mali poslanci dostať porovnania zákonov z iných krajín.

 

Poliačik nedávno informoval, že novelou ústavného zákona o konflikte záujmov by chcel dosiahnuť napríklad zmeny v trestoch, povinné podrobnejšie tlačivá majetkových priznaní, ktoré by umožnili lepšiu kontrolu majetku funkcionárov, ale aj možnosti odvolania sa na Ústavný súd SR.

 

O sprísnení majetkových priznaní sa hovorí už roky. Pracovná skupina tvorila zmenu ústavného zákona o konflikte záujmov aj v minulom volebnom období. Hoci sa dohodla na zmenách, Smer-SD od nich odstúpil. Následne prišli ďalšie návrhy od opozície aj vládnej strany, ale ani jeden pre nedostatok hlasov neprešiel. Na zmeny ústavného zákona treba aspoň 90 hlasov. V súčasnom zložení parlamentu to znamená, že sa musí koalícia a opozícia spojiť.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies