Peľová búrka zabila v Melbourne 4 ľudí, 3 ďalší sú v kritickom stave

NETKY.SK • 24 November 2016, 10:44 • 2 min
Peľová búrka zabila v Melbourne 4 ľudí, 3 ďalší sú v kritickom stave

MELBOURNE - Traja pacienti zostávajú v kritickom stave tri dni po zriedkavej peľovej búrke vyvolávajúcej tzv. búrkovú astmu, ktorá v austrálskom Melbourne zabila štyroch ľudí a stovky ďalších poslala do nemocníc. Povedala to dnes ministerka zdravotníctva austrálskeho zväzového štátu Viktória Jill Hennessyová.

slovakia

left justify in out

Lekári sú podľa jej slov prekvapení, že nezomrelo viac ľudí, vzhľadom na to, koľkým z nich spôsobila peľová búrka zastavenie srdcovej činnosti a ťažkosti s dýchaním. "Teší ma, že sme nemali viac úmrtí, hoci aj tieto štyri úmrtia boli priveľa," citovala Hennessyovej vyjadrenie pre médiá tlačová agentúra AP.

 

Silná búrka zasiahla Melbourne v pondelok večer, pričom uvoľnila z kvitnúcich rastlín dažďom napučané peľové zrná, z ktorých sa dostalo do ovzdušia obrovské množstvo alergénov. Malé peľové čiastočky prenikli ľuďom hlboko do priedušiek. Takmer tretina pacientov, ktorí dostali v pondelok astmatický záchvat, uvádzala, že nikdy predtým astmu nemala.

Hennessyová povedala, že po nebývalej búrke v Melbourne zostáva na jednotkách intenzívnej starostlivosti ešte deväť takýchto pacientov.

 

Experti sa pokúšajú zistiť, či je možné peľové búrky predpovedať. Pracovníci Austrálskeho meteorologického úradu a ďalších vládnych agentúr o tom dnes diskutovali s peľovými odborníkmi.

"Búrky a vysoké hladiny peľu v ovzduší sa vyskytujú v tomto období roka relatívne často, ale nie vždy vyústia do búrkovej astmy," povedal botanik z Melbournskej univerzity Ed Newbigin, ktorý riadi hlavnú stanicu pre monitorovanie peľu v Melbourne. "Zrejme budeme môcť zistiť, aké sú podmienky pre vznik búrkovej astmy, a prísť, ak už nie s perfektným, tak prinajmenšom s dobrým systémom predpovedania," dodal.

 

Vôbec prvý prípad búrkovej astmy zaznamenali v Melbourne v roku 1987. Podobné peľové búrky s astmou sa vyskytli aj v USA, Kanade, Británii a Taliansku. Samotné Melbourne zažilo podobne silnú peľovú búrku naposledy v novembri 2010.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies