Výroba bioenergie má negatívne dopady aj na Slovensku

NETKY.SK • 23 November 2016, 12:01 • 2 min
Výroba bioenergie má negatívne dopady aj na Slovensku

BRATISLAVA - Výroba bioenergie prináša so sebou aj negatíva a napriek tomu, že pochádza z obnoviteľných zdrojov, nie je vždy aj udržateľná.

slovakia

left justify in out

Vyplýva to z novej publikácie organizácie BirdLife Europe a Transport & Environment s názvom Black Book of Bioenergy (Čierna kniha bioenergie), o ktorej informuje Tatiana Nemcová z organizácie SOS/BirdLife Slovensko. "Publikácia prináša prípadové štúdie, ktoré jasne ilustrujú, ako zle môže dopadnúť pôvodne dobre myslený zámer. Existuje čoraz viac dôkazov, že bioenergia nie je zeleným snom, v ktorý sme dúfali," uviedla Nemcová s tým, že spaľovanie biomasy je stále spojené s tvorbou emisií skleníkových plynov a v niektorých prípadoch dokonca stav klímy zhoršuje. Okrem toho často vedie k masívnemu úbytku biodiverzity a tak aj deštrukcii ekosystémov.

 

Jedna prípadová štúdia sa týka aj Slovenska, ktoré podľa štúdie zaznamenalo v posledných rokoch masívny nárast spaľovania biomasy na výrobu bioenergie, ktorý sa od roku 2005 zvýšil o 70 percent. Výroba bioenergie z dreva a drevnej biomasy vzrástla za posledných deväť rokov o 72 percent. Štedré dotácie pre výrobcov bioenergie však viedli k tomu, že dopyt po drevnej biomase najmä na východnom Slovensku podľa publikácie značne prevyšuje zásoby drevnej štiepky a dreva nižšej kvality. Z toho dôvodu dochádza k zvyšovaniu ťažby dreva v lesoch ( o 50 percent od roku 2000), pričom výnimkou nie sú ani chránené územia. "Tiež sme svedkami devastácie brehových porastov či inej nelesnej drevinovej vegetácie. Zle nastavené dotácie sú motorom pre neefektívne využívanie dreva, akým je spaľovanie kvalitnej guľatiny," cituje Nemcová z publikácie. Ján Gúgh z SOS/BirdLife Slovensko považuje označovanie bioenergie za zelenú energiu za účelové. "Niektoré formy bioenergie sú katastrofou pre prírodu a nie sú riešením z pohľadu zmeny klímy," zdôraznil a dodal, že Európska komisia musí preto vylúčiť akúkoľvek podporu pre škodlivú biomasu a sústrediť viac úsilia na podporu udržateľnejších foriem obnoviteľných zdrojov ako solárna či geotermálna energia.

 

Lesoochranárske zoskupenie VLK v kampani BIOMASAKER dlhodobo upozorňuje na zvyšovanie množstva vyrúbaného dreva v lesoch a vo voľnej krajine. Cieľom kampane je zrušenie dotácií na všetko drevo spaľované v biomasových zariadeniach okrem dreva pochádzajúceho z energetických porastov a z odpadu z drevospracujúceho priemyslu. Dôvodom je podľa aktivistov fakt, že na Slovensku ubudlo od roku 2000 až 760 kilometrov štvorcových lesov a v súčasnosti sa ťažia takmer štyri milióny metrov kubických dreva na energetické účely. V biomasových elektrárňach sa pritom často spaľuje aj drevo vyššej kvality, keďže kapacity existujúcich spaľovní, teplární a elektrární výrazne prekračujú množstvo disponibilného dreva triedy VI. (energetické porasty) a odpadov z drevospracujúceho priemyslu. Dotácie na spaľovanie sú podľa VLKa totiž príliš štedro nastavené a umožňujú dotovaným subjektom cenovo konkurovať aj drevospracujúcemu priemyslu a spaľovať kvalitné drevo, dokonca až kvalitatívnej triedy III. "Dochádza tým nielen k ničeniu lesov a nelesných drevinových spoločenstiev, ako sú brehové porasty, medze, vetrolamy, zarastajúce plochy, ale v spaľovniach končí aj drevo z národných parkov a iných chránených území," konštatuje VLK.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies