Stalo sa 3. decembra

NETKY.SK • 3 December 2012, 08:21 • 2 min
Stalo sa 3. decembra

Stalo sa 3. decembra - Life style 3.

slovakia

left justify in out

img3. decembra 
   Medzinárodný deň zdravotne postihnutých 
   Sviatok Sv. Františka Xaverského 
   Narodenia 
   1930 - narodil sa francúzsko-švajčiarsky režisér Jean-Luc Godard, spolutvorca francúzskej novej vlny. Nakrútil napríklad filmy: Na konci s dychom, Vojačik, Žena je žena, Pohŕdanie, Vydatá žena, Bláznivý Petríček, Week End, Chráň si pravicu, Socializmus a i. 
   1940 - narodil sa skladateľ Svetozár Stračina, autor štylizovanej ľudovej hudby. Komponoval pre súbory Lúčnica a SĽUK. Tiež sa výrazne zaslúžil o rozvoj filmovej hudby, tvoril scénickú hudbu k divadelným, rozhlasovým a televíznym hrám. Zomrel v roku 1996. 
   1948 - narodil sa britský hudobník Ozzy Osbourne, vl. m. John Michael Osbourne. Začínal v skupine Black Sabbath, v roku 1978 sa vydal na sólovú dráhu. V roku 1980 vydal sólový debut Blizzard Of Ozz. Ďalšie albumy: Diary of a Madman, Bark at the Moon, The Ultimate Sin, No Rest for the Wicked, No More Tears, Ozzmosis, Down to Earth, Under Cover, Black Rain, Scream. Zakladateľ putovného metalového festivalu Ozzfest. 
   1960 - narodila sa americká herečka Julianne Moore, vl. m. Julie Anne Smith. Výraznejší úspech dosiahla v roku 1992 filmom Ruka na kolíske. Za herecký výkon v dráme Hodiny získala v roku 2003 spolu s Meryl Streep a Nicole Kidman Strieborného medveďa na MFF v Berlíne. Z ďalších filmov: Utečenec, Prežila som Picassa, Stratený svet: Jurský park, Hriešne noci, Big Lebowski, Hranice lásky, Ideálny manžel, Magnólia, Pobrežné správy, Hannibal, Zlodeji pamäti, V tieni pravdy, Potomkovia ľudí, Next, Single Man, The Kids Are All Right, Bláznivá, hlúpa láska. 
   1960 - narodila sa americká herečka Daryl Hannah. Účinkovala napríklad vo filmoch Blade Runner, Orli práva, Oceľové magnólie, Kill Bill, Kill Bill 2 a i. 
   1965 - narodila sa nemecká krasokorčuliarka Katarina Witt, dvojnásobná olympijská víťazka, štvornásobná majsterka sveta, šesťnásobná majsterka Európy. V roku 1990 získala televíznu cenu Emmy za film Carmen on Ice. Od roku 1995 je členkou krasokorčuliarskej Siene slávy. 
   1968 - narodil sa kanadsko-americký herec Brendan Fraser. Medzi jeho najznámejšie filmy patria: George, kráľ džungle, Múmia, Zmluva s diablom, Múmia sa vracia, Crash, V zajatí osudu. 
   1970 - narodil sa bývalý francúzsky futbalista Christian Karembeu. Kariéru začal v FC Nantes, potom hral v talianskej Sampdorii Janov a neskôr v Reale Madrid, s ktorým v roku 1998 vyhral Ligu majstrov. Bol tiež hráčom FC Middlesbrough, Olympiakosu Pireus, Servette Ženeva a SC Bastia. Za Francúzsko nastúpil 53-krát, je majstrom sveta 1998 a šampiónom Európy 2000. V októbri 2006 oficiálne ukončil svoju kariéru. Bol manželom slovenskej topmodelky Adriany Sklenaříkovej. 
   1981 - narodil sa španielsky futbalista David Villa. Začínal v klube Sporting Gijón, potom bol hráčom Zaragozy a Valencie a v súčasnosti pôsobí v FC Barcelona. S týmto tímom získal v roku 2011 ligový titul aj triumf v Lige majstrov. Španielskej reprezentácii dopomohol v roku 2008 k víťazstvu na majstrovstvách Európy a o dva roky neskôr aj na majstrovstvách sveta. 
   Úmrtia 
   1919 - zomrel francúzsky impresionistický maliar Pierre-Auguste Renoir. Spočiatku bol ovplyvnený realistami. Vynikajúci kolorista, skúmal vlastnosti svetelných farebných efektov. Maľoval obľúbené žánrové scény: Tanec v Moulin de la Galette, Raňajky veslárov a ženské akty: Kúpajúce sa ženy, Spánok po kúpeli. Narodil sa v roku 1841. 
   2003 - zomrel britský herec David HemmingsBol známy najmä z filmu Michelangela Antonioniho Zväčšenina. Z ďalších filmov: Barbarella, Ohrozenie Britanniku, Gladiátor, Spy Game, Gangy New Yorku, Liga výnimočných a i. Narodil sa v roku 1941. 
   Ostatné udalosti 
   1967 - v nemocnici Groote Schuur v Kapskom meste Christiaan Barnard ako prvý transplantoval ľudské srdce. Príjemcom srdca bol obchodník Louis Washkansky, darkyňou obeť dopravnej nehody, 24-ročná Denise Darvall. Transplantácia sa podarila, Washkansky však po osemnástich dňoch zomrel na infekčné ochorenie.

Zdroj: SITA



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies