Regionálny rozvoj bude koordinovať Úrad vlády SR

NETKY.SK • 16 November 2016, 16:31 • 2 min
Regionálny rozvoj bude koordinovať Úrad vlády SR

BRATISLAVA – Kompetencia koordinovať regionálny rozvoj by mala od januára prejsť z ministerstva dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja na úrad vlády.

slovakia

left justify in out

Vláda dnes schválila tento návrh, ktorý predložil premiér Robert Fico. Vláda sa v programovom vyhlásení zaviazala presadzovať politiku odstraňovania regionálnych rozdielov prostredníctvom programov rozvoja najmenej rozvinutých okresov. „Keďže odstraňovanie regionálnych rozdielov a s tým súvisiaca podpora najmenej rozvinutých okresov je prierezová činnosť, ukazuje sa, na základe poznatkov z aplikačnej praxe, ako vhodnejšie zveriť koordináciu prípravy politík regionálneho rozvoja do pôsobnosti Úradu vlády SR,“ uvádza sa v predkladacej správe k materiálu.


Zároveň sa v novele zákona o organizácii činnosti vlády a organizácii ústrednej štátnej správy navrhuje rozšíriť pôsobnosť okresných úradov o oblasť regionálneho rozvoja a umožniť im tak intenzívnejšie sa zapojiť do prípravy a realizácie akčných plánov schválených pre najmenej rozvinuté okresy. V nadväznosti na uvedené sa navrhuje rozšíriť počet členov Rady pre rozvoj najmenej rozvinutého okresu o tajomníka, ktorým bude prednosta okresného úradu.


Hovorkyňa ministerstva dopravy Karolína Ducká vysvetlila, že zodpovednosť za regionálny rozvoj na Slovensku prevezme Úrad vlády SR. Cieľom tohto kroku je v maximálnej možnej miere skoordinovať činnosť viacerých rezortov a zabezpečiť tak rovnomernejší rozvoj regiónov. „Ministerstvo dopravy a výstavby bude aj naďalej robiť všetko, čo je v jeho silách, aby pomohlo regionálnemu rozvoju. Naším prvoradým cieľom bude dobudovať dopravnú infraštruktúru a zabezpečiť kvalitné dopravné napojenie všetkých regiónov Slovenska,“ dodal minister dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja Arpád Érsek. Spolu s prechodom kompetencií sa na Úrad vlády SR presunie aj splnomocnenec vlády pre najmenej rozvinuté regióny. Od nového roka zároveň rezort dopravy zmení svoj názov na Ministerstvo dopravy a výstavby SR. Zmeny, ktoré dnes odobrila vláda, ešte musí odobriť parlament, pripomenula Ducká.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies