Švédsko znovu otvorí vyšetrovanie vraždy premiéra Olofa Palmeho

NETKY.SK • 16 November 2016, 09:29 • 2 min
Švédsko znovu otvorí vyšetrovanie vraždy premiéra Olofa Palmeho

ŠTOKHOLM - Švédsko opäť otvorí vyšetrovanie neobjasnenej vraždy premiéra Olofa Palmeho spred vyše 30 rokov. Prípadom sa bude zaoberať hlavný švédsky prokurátor Krister Petersson, oznámila dnes televízia BBC.

slovakia

left justify in out

Sociálny demokrat Olof Palme stál na čele švédskej vlády dovedna 11 rokov (v rokoch 1969-76 a 1982-86) a v svojej dobe patril k najznámejším a najrešpektovanejším európskym politikom. Zomrel 28. februára 1986 na ulici v centre Štokholmu, kde ho v neskorých večerných hodinách strelil do chrbta neznámy muž, ktorý z miesta činu ušiel.

 

V rámci pôvodného vyšetrovania v roku 1986 vyšetrovatelia vypočuli až okolo 10.000 ľudí; medzi nimi 134, ktorí tvrdili, že práve oni Palmeho zastrelili. Skutočný vrah však dodnes nebol potrestaný.

 

Ako podozrivého zo spáchania tohto činu zatkli a v roku 1989 v prvej inštancii aj odsúdili obyvateľa Štokholmu Christera Petterssona. Rozsudok však pri revízii procesu zrušili a odsúdeného oslobodili pre nedostatok dôkazov.

 

V rámci nového vyšetrovania bude prokurátor Krister Petersson vzhľadom na obrovské množstvo doposiaľ zhromaždených materiálov čeliť "herkulovskej" úlohe. Regály, v ktorých sú uložené spisy k prípadu, sú dlhé 250 metrov.

 

Prokurátor však napriek tomu verí, že sa mu záhadu Palmeho smrti konečne podarí objasniť. Má k tomu potrebné skúsenosti, ktoré získal pri vyšetrovaní vraždy ministerky Anny Lindhovej z roku 2003 či prípadu Johna Ausoniusa, ktorý v 90. rokoch zabil 11 ľudí, prevažne migrantov.



 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies