Somálsky prezident Mohamud požiadal svet o humanitárnu pomoc kvôli suchu

NETKY.SK • 14 November 2016, 07:30 • 2 min
Somálsky prezident Mohamud požiadal svet o humanitárnu pomoc kvôli suchu

MOGADIŠO - Somálsky prezident Hassan Sheik Mohamud vyzval medzinárodné spoločenstvo, aby v súvislosti s veľkým suchom v Somálsku poskytlo jeho krajine humanitárnu pomoc. Dodal, mimoriadne postihnutá je najmä severná časť krajiny. Informovala o tom dnes agentúra Sinchua.

slovakia

left justify in out

Prezidentov apel prišiel po tom, ako OSN v septembri upozornila, že počet ľudí, ktorí v Somálsku nemá dostatok potravín, stúpol na päť miliónov, čo je viac ako 40 percent obyvateľstva krajiny.

 

Podľa OSN v tejto bilancii je zahrnutých aj viac ako 300.000 detí do päť rokov, ktoré sú podvyživené, pričom viac ako 50.000 z nich je výrazne podvyživených.

 

V súvislosti so suchom sa prezident so žiadosťou o pomoc obrátil aj na rodákov vo svete, aby "pomohli svojim bratom a sestrám" trpiacim dôsledkami veľkého sucha.

 

Somálsko je jednou z afrických krajín, kde kvôli suchu silnie migrácia. Mnohí Somálčania sa sťahujú v rámci krajiny, niektorí mieria do Európy. Nedostatok základných zdrojov podnecuje aj ozbrojené konflikty, ktoré vyvolávajú ďalšie migračné vlny.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies