FOTO Na Partizánskom cintoríne si uctili padlých vojakov a koniec prvej svetovej vojny

NETKY.SK • 11 November 2016, 13:15 • 2 min
FOTO Na Partizánskom cintoríne si uctili padlých vojakov a koniec prvej svetovej vojny

MARTIN – Milióny padlých vojakov vo všetkých svetových vojnách si uctili dnes pietnou spomienkou na Partizánskom cintoríne v Martine - Priekope pri príležitosti Dňa červených makov a Dňa vojnových veteránov.

slovakia

left justify in out

Podľa predsedu martinského Klubu Zväzu vojakov SR Josefa Surmana je dnešný deň pamiatkou na ukončenie prvej svetovej vojny. "Keď o 11. hodine a 11. minúte zaznela posledná salva pri podpísaní prímeria, a tým ukončenia prvej svetovej vojny," povedal Surman.

 

"Pre nás to znamená, že si spomenieme na padlých v minulých vojnách aj na chlapcov, ktorí položili svoje životy v súčasnosti v mierových misiách. Troch takých máme aj v Martine. Ale tento pamätný deň je nielen upomienkou na mŕtvych. Ľuďom treba pripomenúť, aby sa bránili proti vojnám. Aby postupovali proti všetkým štvavým kampaniam, ktoré vidíme v dnešnom čase," zdôraznil predseda martinského Klubu Zväzu vojakov SR.

 

Poslanec Mestského zastupiteľstva v Martine Ján Zuberec doplnil, že myšlienka spomienky na obete vojny má v sebe hlboké posolstvo. "Čo viac si môžu ľudia uctiť ako to, keď niekto za nich položil svoj život. Veď urobil to najväčšie, čo vôbec človek môže urobiť. Ísť do boja a vedieť, že sa možno z toho boja k svojim blízkym nevráti. Je to aj najstrašnejšie, čo sa človeku môže stať. Ale má to aj najväčšiu hodnotu zo všetkého, čo človek môže urobiť," dodal martinský poslanec.

 

Ľudia dokázali rýchlo zabudnúť na hrôzy vojny, nepoučili sa z nich. V opačnom prípade by ani naši vojaci nemuseli odchádzať od rodín, aby prispeli ku globálnej bezpečnosti. Povedal to dnes minister obrany SR Peter Gajdoš (nominant SNS), ktorý sa tiež zúčastnil na ceremónii. 

 

"Je desivé, koľko miesta má v našej spoločnosti zlo v podobe rasizmu, xenofóbie, terorizmu, prejavov fašizmu či extrémizmu. Ako keby tieto nenávistné zárodky čakali na našu ďalšiu ľudskú chybu s možnosťou sa opäť naplno prejaviť. Nedovoľme to," vyzval minister.

 

Súčasná spoločnosť je to podľa neho dlžná "všetkým staručkým veteránom". Treba vytvoriť silnú bariéru voči šíreniu zla, myslí si. "V opačnom prípade naši predkovia bojovali za mier zbytočne," zdôraznil.

"Som rád, že ľudia z mojej generácie už nemusia byť veteránmi veľkej vojny," povedal Anton Hrnko (SNS), predseda parlamentného výboru pre obranu a bezpečnosť. Jeho starí rodičia boli veteránmi prvej svetovej vojny, otec a krstný otec zase veteránmi druhej svetovej vojny. Úlohu politikov vidí v budovaní a udržiavaní mieru, len tak môže spoločnosť prosperovať. "Nemali by rozpútavať konflikty," podotkol.

Martin Krno zo Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov s ním súhlasí. "Mier si treba vážiť a strážiť, nie je to len fráza," uviedol. Jeho krehkosť prirovnal k lupienku červeného maku. "Radšej nech ich na lúke zbierajú do vencov mladé dievčatá, ako keby ich mala zgniaviť vojenská čižma," dodal.

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies