Boris Kollár chce seknúť exekútom po prstoch: Ich odmeny by mala limitovať suma pohľadávky

NETKY.SK • 10 November 2016, 13:11 • 2 min
Boris Kollár chce seknúť exekútom po prstoch: Ich odmeny by mala limitovať suma pohľadávky

BRATISLAVA - Odmena exekútora za výkon exekučnej činnosti by mala mať svoju hornú hranicu, a to na úrovni hodnoty vymáhanej pohľadávky. Vyplýva to z návrhu novely Exekučného poriadku, ktorý do Národnej rady (NR) SR predkladá opozičné hnutie Sme rodina - Boris Kollár. Účinnosť zmeny navrhuje od 1. marca budúceho roka.

slovakia

left justify in out

Súčasná právna úprava podľa hnutia vytvára stav, kedy odmena exekútora častokrát výrazne presahuje výšku pôvodnej pohľadávky. To je potom jeden z dôvodov, pre ktorý sa sociálne slabé skupiny obyvateľstva neúmerne zadlžujú.

 

Cieľom návrhu je preto zabezpečiť, aby ľudia neboli zaťažovaní pri vymáhaní pohľadávok formou exekúcie nadmernými nákladmi, ktoré si ako odmenu účtujú exekútori. "Odstráni sa tým stav, na ktorý občania Slovenskej republiky dlhodobo poukazujú ako na nevyvážený, neprimeraný a nespravodlivý," konštatuje dôvodová správa k návrhu.

 

Podľa lídra hnutia Borisa Kollára sú exekúcie vážnym problémom občanov Slovenska, ktorý si nikto nevšíma a nerieši. "Preto prinášame aj tento návrh, ktorým chceme obmedziť odmenu exekútora. Keď raz máte exekúciu 20 eur, exekútor môže dostať maximálne 20 eur a koniec, žiadnych 200, 300 eur," priblížil na dnešnom brífingu v parlamente.

 

Posilnenie práv občanov voči exekútorom bude aj jeho podmienka na prípadný vstup do budúcej vládnej koalície. "Keď budeme raz v koalícii, bude to mojou podmienkou, že zruším súkromných exekútorov a dám ich pod súdy. Budú to štátni zamestnanci, ktorí budú normálne vykonávať svoju činnosť a nebudú zdierať ľudí, česť výnimkám," vyhlásil.

 

Sme rodina opakovane predkladá návrhy týkajúce sa exekúcii aj preto, že sa im podľa ich slov nedarí presvedčiť koalíciu, aby s týmto problémom niečo robila. Pokiaľ by príslušný návrh predložila ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská (Most-Híd), hlasovali by zaň.

 

"Nemáme problém, ak si pani ministerka Žitňanská tento návrh zákona osvojí a podá ho, hneď zajtra ho stiahneme. Budeme hlasovať za tento návrh. Je nám úplne jedno, kto predkladá jednotlivé zákony," dodal poslanec hnutia Peter Pčolinský.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies