Tanečný festival v Bratislave predstaví aj sýrsku choreografiu o emigracii

NETKY.SK • 8 November 2016, 14:03 • 2 min
Tanečný festival v Bratislave predstaví aj sýrsku choreografiu o emigracii

BRATISLAVA - Medzinárodný festival súčasného tanca a pohybového divadla Nu Dance Fest okrem predstavení ponúkne workshopy, diskusie i spájanie rôznych druhov umení s tancom. Jeho 11. ročník sa uskutoční 15. až 21. novembra vo viacerých priestoroch Bratislavy.

slovakia

left justify in out

"Na festivale sa snažíme uviesť čo najviac slovenských predstavení a presvedčiť, že náš tanec je tiež kvalitný. V tomto ročníku je viac domácich diel ako v predchádzajúcich. Jednou z čerešničiek festivalu bude uvedenie choreografie sýrskeho umelca Mithkaila Alzghaira. Jeho dielo je o najväčšom súčasnom probléme – o násilnom presídľovaní, nútenom exile. Jeho uvedenie je súčasťou projektu Goetheho inštitútu Bejrút – Bratislava a bude to asi prvé vystúpenie sýrskeho tanečníka na Slovensku," na dnešnej tlačovej konferencii to uviedla riaditeľka festivalu Petra Fornayová.

 

Oproti minuloročných piatim dňom festival potrvá sedem dní. Opäť prináša žánrovo rozličné predstavenia: tanečné sóla zamerané na virtuozitu interpretácie, diela prepájajúce pohyb a text, inscenovaný koncert na hudbu svetoznámeho Phillipa Glassa i spojenie tanca s výtvarným umením. Po každom predstavení je diskusia moderovaná dramaturgom a divadelným režisérom Jánom Šimkom. Predstavenia sa uskutočnia tradične v priestore A4 a Štúdiu 12, posledné bude v Štúdiu Slovenského národného divadla.

 

Diváci v predpremiére uvidia trans-mediálne dielo Mainly Love slovenského choreografa a interpreta Tomáša Danielisa. Je voľne inšpirované záznamom rozhovorov so ženami, ktoré boli v detstve sexuálne zneužívané, ktorému sa napriek silnej profeministickej téme darí prekračovať hranicu rodov. Výnimočnosť dielu dodáva jeho vizuálna prezentácia aj spolupráca so slovenskými umelcami poetkou Zuzanou Husárovou a hudobníkom Lubom Panákom.

 

Vo štvrtok bude posledná možnosť vidieť textovo – tanečné dielo Generátor X – Nové kódexy od štyroch slovenských autorov: básnikov Michala Habaja s Petrom Šulejom a tanečníc Soni Ferienčíkovej s Janou Terekovou. Predstavenie komentuje dnešný svet, kde na veľmi konkrétnych príkladoch a obrazoch sa z pozície dekadentne uvažujúcich a konajúcich umelcov oni sami vysmievajú zastaraným klišé, konformnému uvažovaniu a jednaniu. S využitím paródie a sarkazmu sa pred divákmi otvára svet absurdít, v ktorom sa protagonisti vysmievajú lacnému, ošúchanému a hlúpemu.

 

Ferienčíková sa predstaví aj v autorskom projekte Sotty, ktorý bude mať slovenskú premiéru. Vytvorila ho v spolupráci s naživo hranou elektronickou hudbou slovinského hudobníka Gašpera Piana, svetelným dizajnom Ints Plavnieksa a v dramaturgii Marca Olivé, ktorý pôsobí v najdôležitejšom katalánskom divadle pre súčasný tanec – Mercat de les Flors.

 

"Tanečné predstavenie Pure je bez príbehu zamerané na silu fyzikality. Je to konfrontácia i porozumenie dvoch úplne odlišných tanečných prejavov. Chcel som priniesť virtuozitu čistoty prejavu a jednoduchého bytia na javisku," predstavil svoje dielo choreograf Milan Kozánek.

 

Osem hudobníkov slovenského súboru Cluster Ensemble, jeden dídžej a 12 neprofesionálnych tanečníkov bude účinkovať v predstavení choreografky Petry Fornayovej Dance počas naživo hranej skladby Phillipa Glassa Music With Changing Parts. "Je to skladba popredného predstaviteľa americkej minimalistickej hudby z roku 1971. My sme ju nahrali na náš nový album, ktorý získal rôzne ocenenia," konštatoval Fero Király z Cluster Ensemble.

Okrem ďalších predstavení umelcov z rôznych krajín je na festivale sprievodný program. V ňom budú tri workshopy spájajúce tanec s architektúrou.

 

Program festivalu je na stránke https://www.nudancefest.sk/.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies