Vo Vysokých Tatrách pretrváva malá hrozba pádu lavín

NETKY.SK • 8 November 2016, 09:06 • 2 min
Vo Vysokých Tatrách pretrváva malá hrozba pádu lavín

LIPTOVSKÝ HRÁDOK - Malé lavínové nebezpečenstvo, prvý stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice, pretrváva aj dnes v najvyšších polohách Vysokých Tatier. TASR o tom informoval Milan Lizuch zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby.

slovakia

left justify in out

Za posledných 24 hodín pripadol už len ojedinele poprašok nového snehu. "Predchádzajúce sneženie sprevádzal silný vietor, ktorý previeval padajúci sneh do terénnych depresií a žľabov. V týchto miestach môže byť miestami naviate aj väčšie množstvo snehu," uviedol. Vplyvom silného ochladenia v predchádzajúcich dňoch, nízkej výšky snehovej pokrývky a teplej zeme je tento sneh slabo zviazaný s terénnym podkladom. V týchto miestach sa podľa Lizucha môže pri veľkom dodatočnom zaťažení uvoľniť.

 

"Po prechode frontu cez naše horské oblasti sa v pondelok večer začala oblačnosť rozpadávať a ráno bolo na horách jasno až polojasno. Ochladilo sa, teplota vzduchu sa pohybovala od mínus 12 do mínus dvoch stupňov Celzia. Fúkal len slabý až mierny vietor južných a západných smerov s rýchlosťou do 20 kilometrov za hodinu," dodal lavínový špecialista.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies