Pytliactvo v Afrike sa stalo bezpečnostnou hrozbou aj pre ľudí

NETKY.SK • 12 December 2012, 11:36 • 2 min
Pytliactvo v Afrike sa stalo bezpečnostnou hrozbou aj pre ľudí

Pytliactvo v Afrike sa stalo bezpečnostnou hrozbou aj pre ľudí - Zaujímavosti Pytliactvo v Afrike sa stalo bezpečnostnou hrozbou pre ľudí a už dlho nie je len problémom ochrany živočíšnych druhov, domnieva sa Svetový fond na ochranu prírody V Afrike zúri

slovakia

left justify in out

imgPytliactvo v Afrike sa stalo bezpečnostnou hrozbou pre ľudí a už dlho nie je len problémom ochrany živočíšnych druhov, domnieva sa Svetový fond na ochranu prírody 

"V Afrike zúri v súvislosti s pytliactvom vojnový konflikt, doteraz do veľkej miery skrytý pred svetovou verejnosťou," uvádza v správe WWF, ktorú dnes zverejnili v New Yorku.

Podľa WWF ohrozuje pytliactvo stabilitu viacerých štátov na africkom kontinente. Pytliaci zabíjajú najmä slony a nosorožce, ale demoralizované hordy jazdcov a polovojenské bojové bandy ohrozujú aj životy ľudí, konštatuje agentúra DPA.

Ozbrojení jazdci na koňoch a ťavách vpadli do strednej Afriky, čo destabilizuje celý región. Problém, ktorý bol pôvodne posudzovaný len ako záležitosť ochrany prírody, ohrozuje bezpečnosť a stabilitu, no primerane sa nerieši.

WWF kritizoval, že v podstate neexistuje medzinárodná spolupráca a dohody medzi úradmi jednotlivých krajín, avšak pytliacke bandy pôsobia na medzinárodnej úrovni.

Skupiny pašerákov sú prepojené a kontrolujú nezákonný obchod nad rámec hraníc. Zisky sa používajú aj na financovanie občianskych konfliktov a teroristických aktivít, povedal Volker Homes z nemeckej pobočky WWF. 

Homes dodal, že nezákonné poľovanie na slony a nosorožce v posledných piatich rokoch hrozivo vzrástlo. Úspechy pri ochrane prírody, dosiahnuté v posledných desaťročiach, môžu byť už čoskoro zničené. 

Od začiatku tohto roka bolo v lesoch a na savanách Afriky zabitých vyše 10.000 slonov. Len v Juhoafrickej republiky zabijú pytliaci denne zhruba dva nosorožce; pred piatimi rokmi to bol jeden za mesiac.

Pytliaci sú pritom čoraz brutálnejší, nielen voči zvieratám, ale aj voči ľuďom. V prvom polroku 2012 prišlo v Afrike o život 19 strážcov prírody.
Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies