Vo Švédsku sa Vianoce začínajú na Luciu

NETKY.SK • 13 December 2012, 08:27 • 2 min
Vo Švédsku sa Vianoce začínajú na Luciu

Vo Švédsku sa Vianoce začínajú na Luciu - Zaujímavosti Vo Švédsku sa Vianoce začínajú už 13. decembra oslavou svätej Lucie.

slovakia

left justify in out

img

Vo Švédsku sa Vianoce začínajú už 13. decembra oslavou svätej Lucie. V tento deň si najmladšie dcéry z každej rodiny ešte pred svitaním oblečú biele rúcho s červenou šerpou a na hlavu si nasadia korunu zo zelených rastlín, na ktorej sú pripevnené vysoké zapálené sviece. Následne aj s ostatnými súrodencami zobudia rodičov a spolu s chlapcami oblečenými v bielych košeliach, ktorí majú na hlavách špicaté klobúky a v rukách držia čarovnú paličku s hviezdou na konci, ich ponúknu kávou a Luciinými koláčikmi.

Vianočné stromčeky zvyknú Švédi stavať dva dni pred Vianocami. Ozdobujú ich sviecami, jabĺčkami, slamenými ozdobami, švédskymi vlajkami či trpaslíkmi. Domácnosti im skrášľujú červené tulipány a medovníčky. Štedrý večer vo Švédsku nazývajú Julafton a počas slávnostnej večere nesmie chýbať tradičná vianočná šunka, nakladané bravčové paprčky, sušená treska a rôzne sladké dobroty. Veľmi rozšírenou vianočnou tradíciou je podávanie ryžovej ovsenej kaše zvanej risgryngrot, v ktorej je ukrytá mandľa. Hovorí sa, že ten, kto ju nájde vo svojej miske, sa do roka ožení alebo vydá. 

Po slávnostnej večeri sa člen rodiny alebo niekto z priateľov prezlečie za vianočného škriatka Tomteho, ktorý podľa tradícií prebýva pod domom alebo pod stodolou a jazdí na slamenej koze známej ako Julbok. Tomte má bielu bradu, je oblečený v červenom a nosí so sebou vrece s darčekmi. Rozdáva ich členom rodiny a často pri tom recituje vtipné verše, ktoré im majú naznačiť, čo sa ukrýva vo vreci. Pôvodne nosila darčeky koza Julbok, no neskôr ju nahradil Tomte či v posledných rokoch dokonca Santa Claus. 

Zdroj: SITA



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies