India a Pakistan vedú už aj diplomatickú vojnu, kvôli paľbe zavreli 300 škôl

NETKY.SK • 3 November 2016, 09:51 • 2 min
India a Pakistan vedú už aj diplomatickú vojnu, kvôli paľbe zavreli 300 škôl

ISLAMABAD/NAI DILLÍ - Pakistan v stredu stiahol z Indie šiestich svojich diplomatov, ktorí sú podozriví zo špionáže. Ide o ďalší z dôsledkov rastúceho napätia medzi oboma krajinami týkajúceho sa pohraničného regiónu Kašmír.

slovakia

left justify in out

India v reakcii z Islamabadu sťahuje svojich ôsmich diplomatov. Informovala o tom dnes televízia NDTV s odvolaním sa na zdroje v indickom ministerstve zahraničných vecí, ktoré vysvetlili, že Naí Dillí tak robí z bezpečnostných dôvodov. Ich mená sa totiž v pakistanských médiách spomínali v súvislosti s podozrením zo špionáže. Indickí diplomati podľa nich v skutočnosti pracovali pre indické tajné služby.

 

Škandál medzi Indiou a Pakistanom, ktorý sa týka zneužívania statusu diplomata ako krytia pre agentov tajnej služby, vypukol 27. októbra, keď India zadržala zamestnanca pakistanského veľvyslanectva v Naí Dillí pre podozrenie zo špionáže a označila ho za neželanú osobu. India následne oznámila, že "rozbila sieť pakistanských špiónov". O niekoľko hodín Pakistan vyhlásil jedného z indických diplomatov pôsobiacich v krajine za personu non grata s vysvetlením, že sa objavili vážne podozrenia v súvislosti s jeho aktivitami v Islamabade.

 

Tento diplomatický konflikt je dôsledkom narastajúceho napätia a násilností v pohraničnom regióne Kašmír, o ktorý sa obe krajiny už roky sporia. Cezhraničné prestrelky medzi indickými a pakistanskými pohraničníkmi si v poslednom čase vyžiadali aj obete na životoch - len za tento týždeň ich je už 12. Situáciu v tejto oblasti komplikujú aj útoky militantov v Indiou ovládanej časti Kašmíru.

 

Vedenie indického štátu Džammú a Kašmír dnes v dôsledku vyhrotenej situácie v pohraničí až do odvolania nariadilo zavrieť vyše 300 tamojších škôl. Miestne médiá s odvolaním sa na vládne zdroje okrem toho informovali, že kvôli prestrelkám na línii prímeria bolo v uplynulých týždňoch nútených opustiť svoje domovy vyše 25.000 ľudí.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies