Migranti sa na člnoch už nepreplavia: Austrália zvažuje doživotný zákaz!

NETKY.SK • 31 Október 2016, 06:40 • 2 min
Migranti sa na člnoch už nepreplavia: Austrália zvažuje doživotný zákaz!

CANBERRA - Austrália predstavila striktné plány doživotného zákazu udelenia vstupných víz pre žiadateľov o azyl, ktorí sa pokúšajú dostať do krajiny na člnoch. Podľa premiéra Malcolma Turnbulla tento navrhovaný krok vyšle pašerákom ľudí varovný signál, informovala v nedeľu stanica BBC.

slovakia

left justify in out

Dané opatrenie sa má vzťahovať aj na osoby, ktoré do Austrálie prichádzajú ako turisti alebo obchodní cestujúci. Platiť má dokonca aj pre ľudí, ktorí uzavreli manželstvo s austrálskym štátnym príslušníkom či príslušníčkou. Zamýšľaný nový zákon bude ešte v priebehu tohto týždňa predložený v parlamente na prerokovanie.

 

 

Austrálske úrady transportujú migrantov, ktorí prichádzajú na člnoch, do záchytných stredísk na Nauru a Papue Novej-Guinei. Ak sa aj potvrdí, že ide o skutočných utečencov, presídliť sa do Austrálie im nie je dovolené; môžu sa vrátiť domov, usadiť sa na Nauru či Papue Novej-Guinei alebo odísť do inej krajiny.

 

Nová právna norma by sa vzťahovala na všetkých migrantov, ktorí boli odoslaní do zmienených záchytných stredísk od 19. júla 2013. Legislatíva by sa v prípade schválenia priamo dotkla približne 3000 dospelých migrantov, nie však detí, ktoré tvoria výnimku. Opozícia sa zatiaľ nevyjadrila, či tento návrh podporí.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies