Slovensko ponúkne alternatívu k doterajším riešeniam, nesúhlasí s kritikou Renziho

NETKY.SK • 28 Október 2016, 15:41 • 2 min
Slovensko ponúkne alternatívu k doterajším riešeniam, nesúhlasí s kritikou Renziho

BRATISLAVA - Slovensko prispelo k riešeniu utečeneckej krízy viacerými rozhodnutiami - prijalo príslušníkov zraniteľnej menšiny z Iraku, dočasne umiestnilo migrantov z azylového procesu v Rakúsku či personálne aj technicky prispelo do Európskej agentúry Frontex pre riadenie operačnej spolupráce na vonkajších hraniciach členských štátov EÚ. Úrad vlády SR tak reagoval na kritiku talianskeho premiéra Mattea Renziho, ktorému sa nepáči postoj strednej Európy k migrantom.

slovakia

left justify in out

Zo stanoviska Úradu vlády SR tiež vyplýva, že Slovensko presadzuje od začiatku migračnej krízy konštruktívne a udržateľné riešenia, za ktoré však nepovažuje povinné kvóty. "Slovensko zároveň ako predsedajúca krajina ponúkne alternatívu k doterajším riešeniam," uvádza sa v stanovisku s tým, že zo strany Talianska nie je úplne vhodné posielať odkazy iným krajinám cez médiá.


Taliansky predseda vlády pre televíziu RAI 1 v utorok 25. októbra uviedol, že Slovensko, Česko ani Maďarsko podľa neho nemajú právo poučovať Taliansko a iné krajiny EÚ o tom, ako migračnú krízu riešiť. "Ak sa zavriete pred migrantmi, môžete zabudnúť, že uvidíte peniaze z Talianska. Ak tam nepôjdu migranti, nepôjdu tam ani peniaze,“ citoval Renziho spravodajský portál Európskej únie na Slovensku EurActiv. Dôvodom nezvládania utečeneckej krízy je podľa Renziho nedostatok solidarity v Európe. Vyhrážal sa aj použitím práva veta pri schvaľovaní rozpočtu únie na rok 2017 či rozpočtového rámca na sedem rokov. Tieto rokovania za členské štáty vedie práve slovenské predsedníctvo. Ak by ich neschválili, EÚ by fungovala v rozpočtovom provizóriu.


Na kritiku Renziho už reagovalo aj Maďarsko. "Ak by Taliansko dodržiavalo spoločné schengenské pravidlá, tlak prisťahovalcov na Európsku úniu by bol podstatne menší,“ reagoval maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies