Matovič zašiel priďaleko: Poslancov prirovnal k židom v koncentračnom tábore

NETKY.SK • 28 Október 2016, 16:26 • 2 min
Matovič zašiel priďaleko: Poslancov prirovnal k židom v koncentračnom tábore

BRATISLAVA – Ústredný zväz židovských a náboženských obcí v SR (ÚZ ŽNO) odsúdil výrok poslanca Igora Matoviča, ktorý odznel v Národnej rade SR. Predseda hnutia OĽaNO-NOVA ním podľa predsedu zväzu Igora Rintela zľahčil holokaust.

slovakia

left justify in out

Matovič počas rozpravy k návrhu zmien v rokovacom poriadku prirovnal opozičných poslancov k "židom v koncentráku", ktorí hrajú futbal s dozorcami. "My ako opoziční poslanci, ako opozícia, ťaháme v tomto mieste za kratší povraz. Tak ako židia v koncentráku," uviedol. Podľa Rintela je prirovnanie absurdné.

 

"Igor Matovič si zrejme neuvedomuje, že Židom išlo o život. Futbal bolo to posledné, čo by si v koncentračnom tábore priali robiť. Takto zľahčovať holokaust je nielen neslušné, nemorálne, ale aj hlúpe," reagoval predseda ÚZ ŽNO na slová lídra OĽaNO-NOVA. Pripomenul, že Slovensko v tomto období stratilo 70.000 spoluobčanov len preto, že sa narodili ako židia.

 

ÚZ ŽNO vyjadrilo ľútosť aj nad niektorými výrokmi poslancov parlamentu, ktoré podľa zväzu "hrubo prekrucujú elementárne historické fakty a šíria najprimitívnejšie povery o histórii židovskej komunity". Rintel spresnil, že sú to najmä výroky poslankyne Natálie Grausovej (ĽSNS) o bývalom prezidentovi Slovenského štátu Jozefovi Tisovi. Tie sú podľa predsedu ÚZ ŽNO lživé.

 

"Podľa predstáv poslankyne mal dostať v Izraeli ocenenie za záchranu slovenských židov. Samozrejme, že nemohol a ani nedostal. Táto konšpirácia existuje už desaťročia a oháňajú sa ňou extrémisti. Na ich smolu však sa nezakladá na pravde," uzavrel Rintel.

 

 

Výroky Matoviča a ĽSNS pôjdu na výbor

 

Výroky Matoviča a poslancov ĽSNS ohľadom židovského národa bude riešiť parlamentný mandátový a imunitný výbor. Podnet na nich podáva predseda Národnej rady SR Andrej Danko (SNS), ktorý sa pre niektoré výroky obráti aj na Generálnu prokuratúru SR. Podľa Danka sa uvedení poslanci svojimi výrokmi vysmievajú zo Židov. Zároveň chce prísť s obmedzením poslaneckej imunity na výroky tak, aby mohli byť poslanci potrestaní za hanobenie národov a rasy v pléne.

 

"NR SR, vláda SR aj generálny prokurátor a minister zahraničných vecí majú jednotný postoj k odsúdeniu prejavov intolerancie, xenofóbie, rasizmu a k prejavom hanobenia rasy a národa, ktoré nastávajú v pléne NR SR. Vyvinieme kroky, aby k tomu v pléne nedochádzalo. Rozhodol som sa podať podnet na disciplinárne konanie za prejavy hanobenia národa a rasy," vyhlásil na dnešnej tlačovej konferencii v parlamente Danko.

 

Danko zároveň vyzval Matoviča, aby sa ospravedlnil všetkým Židom a obetiam holokaustu. "Porovnávať sa so Židmi považujem za cynické. Takéto perverzné výroky nesmú zaznieť," vyhlásil. Odmieta popieranie holokaustu. Podnet podáva Danko aj voči Milanovi Mazurekovi, Stanislavovi Mizíkovi a Natálii Grausovej, ktorí neraz mali v pléne výroky o "cigánskych parazitoch" či o Židoch.

 

Šéf parlamentu avizoval aj možnú zmenu Ústavy SR, ktorou by chcel s koaličnými partnermi obmedziť imunitu na výroky poslancov v pléne týkajúce sa hanobia národa a rasy. "Za prejavy by poslanci nemali byť stíhaní. Ale je na mieste riešiť prejavy, ktoré hanobia národy a rasu," doplnil Danko. Poukázal, že hanobenie rasy a národa je trestný čin, ktorý by mal byť riadne potrestaný. Poslancovi však za výroky v pléne hrozí iba pokuta vo výške 1000 eur. Danko pripomenul, že alkohol za volantom je už pre poslancov trestný a tak by to malo byť aj v prípade hanobenia národa a rasy.

 

 

Matovič podáva na Danka trestné oznámenie

 

Matovič v tejto súvislosti podáva na Danka trestné oznámenie za spáchanie trestného činu krivého obvinenia. Podľa neho k hanobeniu národa a rasy v pléne, hoci k tomu nedošlo. 

Matovič tvrdí, že jeho výroky sú "klasickou slovnou metaforou, ktorá ani náznakom nehanobila Židov, ani nezľahčovala ich utrpenie". "Práve naopak. Metaforou som chcel poukázať na totalitný prístup Andreja Danka voči opozičnej menšine v Národnej rade," uviedol v reakcii Matovič s tým, že dlhodobo a opakovane verejne odsudzuje spochybňovanie holokaustu poslancami ĽSNS.

 

"To však nebránilo Andrejovi Dankovi ma verejne krivo obviniť zo spáchania trestného činu hanobenia národa. Chcem sa dôrazne ohradiť k jeho falošnej interpretácii, že som si robil vtipy zo Židov a ich utrpenia v koncentračných táboroch," doplnil Matovič, ktorý vidí za Dankovým konaním snahu o jeho diskreditáciu.

 

 

Most-Híd: Matovičovo vyjadrenie nemá v tejto krajine miesto

 

Výroky poslancov jednej opozičnej strany podnecujúce nenávisť a neznášanlivosť voči konkrétnej skupine ľudí, či zneužitie najväčšej tragédie 20. storočia na porovnanie neporovnateľného nemajú mať miesto v krajine rešpektujúcej základné ľudské práva a slobody. V stanovisku, ktoré agentúre SITA poskytla tlačová tajomníčka strany Most-Híd Františka Dušíková, to uviedol predseda strany Béla Bugár. Reagoval tak na vyjadrenie Igora Matoviča.


Podľa Bugára je dôležité hľadať nástroje na to, aby takéto výroky znevažujúce celé skupiny ľudí v Národnej rade (NR) SR boli postihnuteľné a aby sa viac neopakovali. "Je to zodpovednosť nás všetkých poslancov a politikov bez ohľadu na to, či sme súčasťou koalície alebo opozície," dodal s tým, že sa ukazuje, že šírenie nenávisti nie je doménou len jednej extrémistickej strany, ale aj iných opozičných poslancov.
 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies