Bývalého rektora policajnej akadémie zbavili obvinenia z falšovania

NETKY.SK • 17 December 2012, 12:43 • 2 min
Bývalého rektora policajnej akadémie zbavili obvinenia z falšovania

Bývalého rektora policajnej akadémie zbavili obvinenia z falšovania - Politika Bývalý rektor bratislavskej Akadémie Policajného zboru Václav K. už nie je obvinený z falšovania.

slovakia

left justify in out

imgBývalý rektor bratislavskej Akadémie Policajného zboru Václav K. už nie je obvinený z falšovania. Stále je však obvinený, že manipuloval prijímacie pohovory a prijímal úplatky od uchádzačov. Vo svojom dnešnom vydaní o tom informuje denník Sme.

Vyšetrovatelia podľa zistení denníka dospeli k záveru, že bývalý rektor nenesie priamu zodpovednosť v prípade udelenia titulu českému politikovi Janovi Rytířovi policajnou akadémiou. Inšpekcia ministerstva vnútra sa v piatok (14. 12.) pre noviny k prípadu nevyjadrila. 

„Vyšetrovanie naďalej pokračuje. Vykonávajú sa procesné úkony,“ cituje Sme Luciu Garajovú z tlačového oddelenia ministerstva. Nakoniec potvrdila, že Václav K. už nie je v kauze Rytíř obvinený z poškodzovania cudzích práv. Úrad špeciálnej prokuratúry pre noviny uviedol, že keby o prípade informoval, mohol by „nevhodne ovplyvniť priebeh vyšetrovania“. Vyjadrovať sa nechcel ani samotný bývalý rektor policajnej akadémie.

Denník SME v máji informoval, že komisia Václava K. umožnila Rytířovi obhajobu, hoci na to neboli splnené podmienky. Na zasadnutí nebol prítomný oponent Jaroslav Ivor, ktorého podpisy v prezenčnej listine a v zápisnici niekto sfalšoval. Ivor vtedy potvrdil, že sa riadne ospravedlnil pre iné povinnosti.

Inšpekcia ministerstva vnútra v lete bývalého rektora policajnej akadémie obvinila z viacerých trestných činov. K činom sa najskôr priznal, potom však hovoril, že po mozgovej príhode ani nevedel, čo hovorí. Šéf rezortu vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD) vtedy o podmienkach Rytířovej obhajoby povedal, že Krajník v komisii „rozhodol o vytvorení fiktívneho stavu, že tieto podmienky splnené sú“. Podľa ďalšieho obvinenia zobral od uchádzačov o štúdium v dvoch prípadoch úplatok 5000 eur. Hrozí mu za to päť až 12 rokov väzenia.

Prezident Ivan Gašparovič Václava K. odvolal z funkcie rektora policajnej akadémie koncom júla. Z polície ho prepustili za hrubé porušenie služobnej prísahy, čím stratil nárok na odchodné. Sme informuje, že nárok na výsluhový dôchodok mu však podľa Silvie Keratovej z ministerstva vnútra zostal.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies