V Kirgizsku sa rozpadla koalícia, prezident odvolal vládu

NETKY.SK • 26 Október 2016, 11:20 • 2 min
V Kirgizsku sa rozpadla koalícia, prezident odvolal vládu

BIŠKEK - Kirgizský prezident Almazbek Atambajev dnes podpisom svojho výnosu odvolal vládu tejto stredoázijskej republiky. Informovala o tom tlačová agentúra RIA Novosti s odvolaním sa na prezidentskú tlačovú službu.

slovakia

left justify in out

Odvolanie vlády súvisí s rozpadom vládnej koalície v parlamente. Koalíciu vytvorili štyri frakcie politických strán, ktoré koaličnú dohodu podpísali 2. novembra 2015. Prezident zároveň požiadal členov súčasnej vlády, aby plnili svoje funkcie až do vymenovania nového vládneho kabinetu. V súlade s ústavou prezident musí teraz do troch dní poveriť niektorú z parlamentných strán, aby sa pokúsila vytvoriť novú koalíciu.

 

Predseda parlamentu Čynybaj Tursunbekov dnes oficiálne informoval o rozpustení väčšinovej koalície, ktorú v pondelok opustila prezidentova Sociálnodemokratická strana Kirgizska (SDPK). Predseda jej poslaneckého klubu Isa Omurkulov pred novinármi vysvetlil, že jeho strana je "politicky nekompatibilná" s dvoma inými členmi koalície - socialistami zo strany Ata-Meken a stranou Pokrok.

 

Rozloženie síl v kirgizskom parlamente je také, že na vytvorenie parlamentnej väčšiny stačí, aby sa na spolupráci dohodli lídri dvoch silných parlamentných strán. Politológovia však tento scenár považujú za málo pravdepodobný.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies