Cirkvi a Židia chcú prísnejšiu reguláciu nedeľného predaja

NETKY.SK • 24 Október 2016, 17:18 • 2 min
Cirkvi a Židia chcú prísnejšiu reguláciu nedeľného predaja

BRATISLAVA - Najvyšší predstavitelia viacerých kresťanských cirkví a Ústredného zväzu židovských náboženských obcí v Slovenskej republike sú presvedčení, že dozrel čas viac diskutovať o prísnejšej regulácii nedeľného predaja.

slovakia

left justify in out

„Z tohto dôvodu sa obraciame na predstaviteľov verejného života, zákonodarcov, odborárov, predstaviteľov samosprávy a mimovládnych organizácií, aby sme spoločne vytvorili podmienky na zlepšenie života našich rodín," uvádza sa vo vyhlásení, ktoré prijali na dnešnom stretnutí.


Predstavitelia cirkví zdôrazňujú, že pre väčšinu ľudí je rodina najväčším pokladom. „Každý človek potrebuje spoločenstvo, kde je bezpodmienečne v láske prijatý; v ktorom jeho členovia majú čas pre toho druhého. Jednou z príčin rozpadu rodiny sú zlé sociálne a spoločenské podmienky,“ konštatovali s tým, že členovia rodín cestujú za prácou na veľké vzdialenosti, iní pracujú denne do neskorého večera. „Mnohí rodičia konštatujú, že pracovné povinnosti im neumožňujú tráviť viac času so svojimi deťmi,“ upozornili.


Veľkú škodu rodinám spôsobuje podľa predstaviteľov cirkví stále väčšie zotieranie rozdielu medzi pracovnými dňami a dňom pracovného pokoja. „Sú to najmä ženy – matky, ktoré nedeľu prežijú v obchodných prevádzkach. Spoločnosť, ktorá chce podporovať rodinu, by mala zachovať nedeľný odpočinok. Zamestnanci by mali mať právo venovať záver týždňa rodine, duchovným hodnotám a oddychu,“ vyhlásili cirkevní predstavitelia.


Najvyšší predstavitelia cirkví tiež pripomínajú, že nedeľa je dňom Pána, v ktorom oslavujeme jeho stvoriteľské dielo. „Je dňom Ježiša Krista, oslavou jeho Vzkriesenia a zoslania Ducha Svätého. Obraciame sa na všetkých kresťanov, aby sme sa vrátili k prežívaniu nedele ako sviatočného dňa tak, ako nás k tomu viaže Božie prikázanie,“ zdôrazňujú. Preto pozývajú všetkých kresťanov a ľudí dobrej vôle, aby nedeľu prežili v kruhu rodiny, venovali svoj čas Bohu a oddychu po namáhavej práci cez týždeň.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies