Mečiar: Od 4. storočia som pre Slovensko urobil najviac ja

NETKY.SK • 24 Október 2016, 14:03 • 2 min
Mečiar: Od 4. storočia som pre Slovensko urobil najviac ja

BRATISLAVA – Bývalý premiér a samozvaný „otec národa“ Vladimír Mečiar poskytol rozhovor českému denníku Mladá Fronta Dnes.

slovakia

left justify in out

„Pozrite sa, som Slovák, ktorý od 4.storočia spravil pre Slovensko najviac. A jediný, ktorý za tú dobu dokázal vytvoriť samostatný štát. Ale mňa uznanie nezaujíma. Je dôležité, aby si vnúčatá vážili starého otca a ostatní, nech si myslia, čo chcú. Jedno nezmenia: Za Mečiara sme išli najrýchlejším tempom a mali sme republiku v najlepšom stave zo všetkých stredoeurópskych štátov,“ povedal pre MF Dnes Mečiar.

 

Bývalý premiér a dočasný prezident prehovoril aj o únose Michala Kováča ml. Podľa neho nie sú žiadne dôkazy o tom, že únos Michala Kováča ml. bol prácou Slovenskej informačnej služby (SIS). Bývalý premiér si je istý, že jeho rozhodnutie vydať amnestiu v súvislosti s únosom bolo správne.

 

Mečiar pre denník popísal aj to, ako vyzerá jeho bežný deň. „Ráno vstanem a už mi ide dôchodok,“ povedal Mečiar a zároveň odmietol výšku penzie denníku prezradiť. Na chalupe pestuje slivky, jablká a už šesť rokov chová ovce. Nehovorí však o sebe ako o bačovi.

 

„Bača je nielen vysoká funkcia, ale aj vysoká kvalifikácia. Ovce sú na pastvine od jari do zimy, potom je porážka, spracujeme kožu, vlnu si nechávame strihať od profesionálov. Každému, kto nemá rád jahňacinu, poradím: Dobre odblaňte a ani nespoznáte, že je to jahňacina,“ vysvetlil Mečiar.

 

Pre denník povedal, že aj napriek starostiam s ovcami situáciu na Slovensku a v Čechách stále sleduje. „Teraz sa kryštalizujú vzťahy Česka K EÚ. Sledujem, ako prezident Zeman otvára trhy, ktoré Havel zatvoril – Rusko a Čínu. Na východe sú peniaze aj odbyt, obrie investícia aj záujem o Európu. Nemôžete ich ignorovať a byť servilní k USA. Veď Američania tam taktiež obchodujú,“ povedal Mečiar.

 

Mečiar prekvapil názorom na utečeneckú krízu. Podľa neho to nie je „žiadny problém“. „V 90.rokoch ľudia utekali pred vojnou v Juhoslávii, takže nič nové. Na Slovensku žije 13 národností, Slováci sú v zahraničí. S tým sa treba vyrovnať,“ dodáva.

 

V rozhovore Mečiar spomenul aj delenie Československa. „Je pravda, že to boli hrozne dlhé jednania a taktiež zdĺhavé. Pôvodne sme chceli federáciu udržať, ale zistili sme, že to nebude možné, mnoho ľudí a politikov bolo proti. Hovorilo sa, že bude občianska vojna ako v Juhoslávii, že česká koruna bude za 30 slovenských, to všetko prišlo po rozpade,“ vysvetlil Mečiar.

 

„Ja som bol 90% slovenskej delegácie a Václav Klaus 80% českej,“ hodnotí svoj podiel na rozdelení. „Václav Klaus mi vtedy povedal, že môže republiku v pokoji rozdeliť, že má k tomu zákonnú podporu a nemusí sa nikoho pýtať. Ďalej povedal, že pokiaľ bude u nás na Slovensku problém, nech si vyhlásime referendum,“ popísal jednanie.

 

„Lenže v zákone bolo aj to, že ako sa ČSFR rozdelí, tak ten štát, ktorý sa rozhodol odtrhnúť nechá majetok tomu druhému. Takže v prípade jednostranného referenda na Slovensku hrozilo, že všetok majetok prepadne v prospech Česka,“ doplnil Mečiar a zároveň dodal, že „Slováci sa museli osamostatniť pretože to inak nešlo.“ „Museli si jednoducho skúsiť, aké je to bojovať a žiť samostatne. Dnes sú vzťahy obidvoch krajín veľmi vpredu a môžeme byť vzorom pre EÚ,“ uzatvoril Mečiar.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies