BRATISLAVA - Nasledujúcim dňom sa potešia najmä milovníci vnútorností. Vedeli ste o tom, že tie majú veľakrát vyššiu biologickú hodnotu ako mäso?
Na dnes sme pre Vás pripravili:
Bravčové srdce na smotane
Bravčové srdcia patria medzi potraviny s vyšším obsahom železa. Ak máte radi vnútornosti, vyskúšajte náš recept.
Suroviny pre 4 osoby:
600 g bravčového srdca, 3 PL oleja, 1 väčšiu cibuľu, 1-2 PL hladkej múky, 1 kyslú smotanu, soľ, mleté čierne korenie, bobkový list, ocot,
Príprava:
Do hrnca dáme vodu, bobkový list, mleté čierne korenie, bravčové srdce a uvaríme do mäkka. Srdce vyberieme a pokrájame na kúsky. Na oleji orestujeme cibuľu, pridáme srdiečko, podlejeme vývarom zo srdca a pridáme smotanu, v ktorej sme rozmiešali múku. Omáčku rozriedime ešte vývarom podľa potreby. Dochutíme soľou, mletým korením a octom. Podávam s knedľou.
Čas prípravy: 90 minút
UTOROK 25.10.2016
Bravčový jazyk
Bravčový jazyk má vynikajúcu chuť, dá sa konzumovať aj len uvarený s chlebom a horčicou. Ak z neho chcete pripraviť obed, inšpirujte sa našim receptom.
Suroviny pre 4 osoby:
700 g bravčového jazyka, 1 veľký pór, 2 PL masla, soľ, mletí čierne korenie,
Príprava:
Jazyk uvaríme, ešte teplý ho namočíme do studenej vody a olúpeme. Nakrájame ho na tenké plátky, očistený pór nakrájame na kolieska a spolu orestujeme na masle. Pridáme soľ a mleté čierne korenie. Podlejeme ho troškou vody a dodusíme. Podávame s ryžou.
Čas prípravy: 90 minút
STREDA 26.10.2016
Falošná kačacia pečeň
Máte chuť na kačaciu pečienku, no je príliš drahá. Ponúkame Vám recept, ktorý nezaťaží vašu peňaženku.
Suroviny pre 4 osoby:
½ kg bravčovej pečienky, 20 dkg bravčovej masti, 1 ½ malej lyžičky vegety, 1 ½ malej lyžičky mletého čierneho korenia, 4 celé vajcia, 25 ml smotany na šľahanie
Príprava:
Pečienku zomelieme na jemno na mäsovom mlynčeku a potom rozmixujeme. Pridáme vajíčka, rozohriatu masť (nesmie byť vrelá) vegetu, korenie a smotanu. Zapekaciu misu alebo vyšší pekáč vymastíme masťou a nahrubo vysypeme strúhankou. Pečienkovú zmes vylejeme do pripravenej nádoby a upečieme. Najprv 15 minút v silno rozohriatej rúre, znížime teplotu a dopečieme ešte 25 minút. Pečienku podávame s varenými zemiakmi, výborná je aj studená s chlebíkom.
Náš tip: Vychladnutú pečienku rozkrájame na malé štvorce. Lístkové cesto rozvaľkáme, pokrájame, na každé uložíme kocku pečienky, urobíme šatôčku, potriem vajíčkom a upečieme. Super pohostenie pre návštevu.
Čas prípravy: 1 hodina
ŠTVRTOK 27.10.2016
Kuracie pečienky na slanine
Vďaka vysokému obsahu železa ktoré pečienka obsahuje, ju zaraďte minimálne jeden krát za mesiac do vášho jedálničku.
Suroviny pre 4 osoby:
500 g kuracích pečienok, 100 g slaniny, 3 červené cibule, 1 ČL majoránu, 1 ČL mletého čierneho korenia, 1 ČL mletej sladkej papriky, olej, 2 PL hladkej múky,
Príprava:
Nakrájanú cibuľu na kolieska a slaninu na kocky opražíme na oleji. Pridáme očistené pečienky, majorán, korenie, mletú papriku a spolu orestujeme. Podlejeme vodou a dusíme 7 minút. Múku rozmiešame vo vode, prilejeme k pečienkam, necháme prevrieť a odstavíme. Podávame s ryžou, solíme až na tanieri.
Čas prípravy: 30 minút
PIATOK 28.10.2016
Pľúcka na smotane
Buď ich milujete, alebo jednoducho nie. Pre prvú skupinu máme pripravený recept.
Suroviny re 4 osoby:
1 kg bravčových pľúc, 3 mrkvy, 1 petržlen, 1 kaleráb, ½ zeleru, 1 cibuľu, soľ, celé korenie, 1 bobkový list, 1 smotana na varenie, 2 PL hladkej múky, olej,
Príprava:
Umyté pľúcka, očistenú zeleninu, soľ, celé korenie, bobkový list dáme do hrnca s vodou a uvaríme do mäkka. Zeleninu vyberieme, rozmixujeme a zriedime vývarom. Z oleja a múky si pripravíme svetlú zápražku, pridáme rozriedenú zeleninu, smotanu a necháme prejsť varom. Do tejto omáčky vložíme nakrájané pľúcka. Dochutíme. Podávame s knedľou.
Čas prípravy: 120 minút
Prajeme dobrú chuť.
Máte vlastné vyskúšané recepty? Budeme radi, ak nám ich pošlete na redakcia@netky.sk a zverejnením sa o ne podelíte s čitateľmi našej stránky.
Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies