Mlieko diabla tasmánskeho dokáže zabíjať odolné mikróby

NETKY.SK • 18 Október 2016, 15:43 • 2 min
Mlieko diabla tasmánskeho dokáže zabíjať odolné mikróby

SYDNEY - Austrálski vedci na čele s Emmou Peel z The University of Sydney zistili, že mlieko diabla tasmánskeho (Sarcophilus harrisii) obsahuje antimikrobiálne peptidy, ktoré dokážu zabíjať viaceré odolné plesne a baktérie, ako napríklad meticilín-rezistentný zlatý stafylokok (MRSA).

slovakia

left justify in out

Mlieko týchto vačkovcov obsahuje celkovo šesť druhov týchto peptidov, ktoré patria medzi katelicidíny. Podobné peptidy pritom našli aj v mlieku iných vačkovcov, na základe čoho sa vedci domnievajú, že sa tieto látky vyvinuli ako obrana proti patogénom, kým sa u mláďat v matkinom vaku vytvorí vlastný imunitný systém.

 

Peel s kolegami testovali účinky týchto peptidov na 25 druhoch baktérií a šiestich druhov plesní. Proti MRSA a vankomycín-rezistentnému Enterococcus faecalis boli najúčinnejšie peptidy s názvom Saha-CATH5 a Saha-CATH56, zatiaľ čo Saha-CATH3 dokáže zabíjať plesne. Výsledky tohto výskumu, ktoré zverejnili v časopise Scientific Reports, by mohli viesť k vývoju účinnejších liekov proti spomínaným mikróbom odolným voči tradičným antibiotikám.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies