Rady superbohatých Číňanov sa aj tento rok rozšírili

NETKY.SK • 15 Október 2016, 11:36 • 2 min
Rady superbohatých Číňanov sa aj tento rok rozšírili

ŠANGHAJ - Rady superbohatých Číňanov sa aj tento rok rozšírili. Ich počet stúpol na nový rekord napriek tomu, že čínska ekonomika spomaľuje. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na výsledky prieskumu prestížneho šanghajského časopisu Hurun Report.

slovakia

left justify in out

Prieskum ukázal, že celkovo 2056 Číňanov vlastní majetok, ktorého čistá hodnota dosiahla aspoň 2 miliardy jüanov (269,32 milióna eur). To je výrazný nárast oproti vlaňajšku, keď malo taký veľký majetok len 1877 ľudí.

 

Nárast počtu boháčov vzdoruje vývoju čínskej ekonomiky, ktorá vlani expandovala o 6,9 %, najpomalšie za celé štvrťstoročie, a tento rok ďalej spomaľuje.

 

Najbohatším človekom v Číne je 62-ročný Gang Ťien-lin, predseda konglomerátu Wanda Group, ktorý podniká v realitách aj v zábavnom priemysle. Hodnota jeho majetku pritom klesla o 2 % na 32,1 miliardy USD (29,08 miliardy eur).

 

Na druhej priečke v rebríčku najbohatších Číňanov je Jack Ma, zakladateľ internetového obchodu Alibaba a jeho finančných služieb, s majetkom v hodnote 30,6 miliardy USD, čo je o 46 % viac ako pred rokom.

 

Pony Ma, šéf herného a komunikačného gigantu Tencent, ktorý vlastní populárnu aplikáciu WeChat, je na treťom mieste. Hodnota jeho majetku dosiahla 24,6 miliardy USD aj vďaka zisku z predaja časti akcií jeho firmy za 1,9 miliardy USD.

 

Najprudšie sa za uplynulý rok vyšvihol v rebríčku záhadný magnát Jao Čen-chua, poskočil až o 200 miest na 4. priečku. Hodnota jeho majetku podľa časopisu za rok stúpla až deväťnásobne na 17,2 miliardy USD. Pozornosť médií si vyslúžil snahou o nepriateľské prevzatie developerskej spoločnosti Vanke.

 

Podľa Ruperta Hoogewerfa, predsedu predstavenstva časopisu, Jao predstavuje nový model podnikateľa, ktorý bohatne vďaka finančným investíciám. Prvé veľké peniaze zarobili totiž Číňania pred 20 rokmi pri obchodovaní, nasledovali priemysel, reality a IT sektor. Dnes vyžívajú kapitálové trhy a finančné investície.

 

(1 EUR = 7,4261 CNY; 1 EUR = 1,1038 USD)

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies