Štefanec a Niedermayer žiadajú prešetriť pokutovania kamionistov vo Francúzsku

NETKY.SK • 12 Október 2016, 08:35 • 2 min
Štefanec a Niedermayer žiadajú prešetriť pokutovania kamionistov vo Francúzsku

BRUSEL - Slovenský poslanec Európskeho parlamentu (EP) Ivan Štefanec (KDH) spolu s českým europoslancom Luďkom Niedermayerom (TOP 09) podali v utorok spoločný podnet na Európsku komisiu v súvislosti s medializovaným prípadom pokutovania českého vodiča vo Francúzsku.

slovakia

left justify in out

Štefanec ako člen Výboru EP pre vnútorný trh a ochranu spotrebiteľa (IMCO) a Niedermayer, člen Výboru EP pre hospodárske a menové veci eurokomisiu upozornili, že takéto praktiky sú porušením princípov jednotného trhu a ohrozením pre autodopravcov zo strednej Európy.

 

"Typický slovenský autodopravca je malá firma, ktorá operuje s menej ako piatimi nákladnými autami. Nútiť ju vyplácať šoférom francúzsku minimálnu mzdu a zaťažiť ju enormnou byrokraciou, ktorá je s tým spojená je pre ňu likvidačné," zdôraznil Štefanec pre TASR.

 

Pripomenul, že takéto opatrenie nepovedie k zvyšovaniu platov zamestnancov, ale k ich prepúšťaniu, pretože stredoeurópsky trh ovládnu veľké nadnárodné spoločnosti s vlastnými autami a vodičmi.

 

"Som v kontakte so zástupcami slovenských autodopravcov, ako aj s kolegami z Českej republiky a ďalších krajín. Spoločne vyvinieme tlak na Európsku komisiu, aby platnosť francúzskeho zákona, ktorý je v rozpore s európskou legislatívou, pozastavila," odkázal europoslanec.

 

Štefanec v tejto súvislosti dodal, že takmer identickú právnu úpravu v Nemecku sa v roku 2015 už podarilo europoslancom zastaviť. Exekutíva EÚ vtedy skonštatovala, že vynucovanie vyplácania minimálnej mzdy na území iného členského štátu vytvára neprimerané bariéry na vnútornom trhu Európskej únie.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies