Konečné výsledky v Gruzínsku potvrdili veľké volebné víťazstvo vládnucej strany

NETKY.SK • 11 Október 2016, 12:08 • 2 min
Konečné výsledky v Gruzínsku potvrdili veľké volebné víťazstvo vládnucej strany

TBILISI - Jednoznačným víťazom parlamentných volieb v Gruzínsku je vládnuca strana Gruzínsky sen (GD), ktorá podľa dnes zverejnených konečných oficiálnych výsledkov získala 48,7 percenta hlasov.

slovakia

left justify in out

Do parlamentu sa ďalej so ziskom 27,1 percenta hlasov dostalo opozičné Zjednotené národné hnutie (UNM) bývalého prezidenta Michaila Saakašviliho a päťpercentnú hranicu pre vstup tesne prekonala aj proruská Aliancia patriotov Gruzínska (APG), informovala agentúra AP.

 

V sobotňajších voľbách Gruzínci rozhodovali o 150 poslancoch parlamentu, z nich 77 volili na základe kandidátok a zvyšných 73 volili priamo. Na priame zvolenie v prvom kole jednotliví kandidáti museli zvíťaziť vo svojich volebných obvodoch so ziskom 50 percent plus jeden hlas.
V približne polovici obvodov ani jeden kandidát nedosiahol stanovenú väčšinu a o obsadení kresiel rozhodne druhé kolo volieb, ktoré sa podľa agentúry AP uskutoční na budúci mesiac. Očakáva sa, že Gruzínsky sen získa väčšinu z nich a ďalej posilní svoju kontrolu nad parlamentom.

 

Stredoľavý Gruzínsky sen je pri moci od roku 2012 a vedie ho miliardár Bidzina Ivanišvili, ktorý zarobil svoj majetok v Rusku. Gruzínsky sen sa snaží o začlenenie Gruzínska do Európskej únie a zároveň o zlepšenie vzťahov s Ruskom, zničených za Saakašviliho vlády.



 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies