SNS: Okrem zrušenia daňových licencií sa zasadzuje za úpravu paušálnych náhrad

NETKY.SK • 4 Október 2016, 14:39 • 2 min
SNS: Okrem zrušenia daňových licencií sa zasadzuje za úpravu paušálnych náhrad

BRATISLAVA - Poslanci koaličnej Slovenskej národnej strany (SNS) podali v parlamente návrh na úpravu zákona o dani z príjmov, o ktorom sa začne rokovať na nadchádzajúcej októbrovej schôdzi Národnej rady (NR) SR a ktorým by sa mali zrušiť daňové licencie. SNS sa zároveň zasadzuje za prijatie ďalších zákonov, ktoré upravujú podmienky pre živnostníkov, napríklad ich paušálne náhrady. Informovala o tom dnes tlačová tajomníčka strany Zuzana Kohútková.

slovakia

left justify in out

Takúto novelu z dielne ministerstva financií predkladá do parlamentu vláda. "V prípade úpravy paušálnych náhrad ide o iniciatívu, ktorú od začiatku preferoval predseda SNS Andrej Danko. Kým doteraz boli paušálne výdavky vo výške 40 %, po novom si budú môcť živnostníci uplatniť výdavky až 60 %," priblížila Kohútková. Meniť by sa mal aj ich nominálny strop. Kým doteraz bola suma paušálnych výdavkov vo výške maximálne 5040 eur, po novom by to malo byť 20.000 eur ročne.

 

Daňové licencie by sa mali zrušiť od 1. januára 2018. V prípade daňovníka, ktorého zdaňovacím obdobím je kalendárny rok, by sa licencia poslednýkrát uplatnila za zdaňovacie obdobie 2017. Ak je ním hospodársky rok, licencia by sa posledný raz uplatnila v zdaňovacom období končiacom v priebehu kalendárneho roka 2018.

 

SNS má podľa Kohútkovej v pláne ďalej podporovať zlepšovanie podnikateľského prostredia a zaviesť do praxe aj ďalšie výhody pre podnikateľov. "Išlo by napríklad o ďalšiu možnosť odpočítateľných položiek v prípade podpory športu či kultúry. Tieto nové pravidlá by podľa poslancov SNS mohli byť inšpiráciou pre živnostníkov a tiež motiváciou podnikať na Slovensku," doplnila.

 

Návrh novely zákona o dani z príjmov podala za SNS skupina poslancov Andrej Danko, Eva Antošová, Tibor Bernaťák, Radovan Baláž, Tibor Jančula a Peter Pamula. Okrem nich je pod návrhom podpísaný aj koaličný poslanec Gábor Gál (Most-Híd).

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies