EK odporučila schválenie politického dialógu a spolupráce s Kubou

NETKY.SK • 22 September 2016, 16:04 • 2 min
EK odporučila schválenie politického dialógu a spolupráce s Kubou

BRUSEL - Európska komisia (EK) dnes oznámila, že prijala návrh Rady EÚ na podpísanie dohody o politickom dialógu a spolupráci s Kubou.

slovakia

left justify in out

Dohoda otvára nové možnosti podpory procesov hospodárskej a sociálnej modernizácie Kuby, ktoré majú prispieť k udržateľnému rozvoju, demokracii a ľudským právam, ako aj hľadania spoločných riešení pre globálne problémy.

 

Vysoká predstaviteľka EÚ pre zahraničné veci Federica Mogheriniová zároveň predniesla návrh, aby Rada formálne zrušila spoločnú pozíciu EÚ z roku 1996 voči Kube. "Dvojstranná dohoda medzi EÚ a Kubou je výsledkom plodnej a konštruktívnej práce, ktorú EÚ a Kuba vykonali spoločnými silami, a predstavuje zlom v našich vzťahoch," skonštatovala Mogheriniová.

 

Podľa Mogheriniovej nová zmluvná úprava vzťahov vytvára jasný spoločný rámec pre intenzívnejší politický dialóg, zvýšenú spoluprácu vo viacerých oblastiach politiky a tiež pre spoločné akcie v regionálnych a medzinárodných otázkach.

 

Oba návrhy musia ešte preskúmať ministri členských štátov únie (Rada EÚ) pred ich konečným schválením a podpísaním, ktorý sa očakáva v nadchádzajúcich mesiacoch.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies