Nižšie dane pre živnostníkov podľa Maďariča pomôžu aj umelcom

NETKY.SK • 22 September 2016, 14:43 • 2 min
Nižšie dane pre živnostníkov podľa Maďariča pomôžu aj umelcom

BRATISLAVA - Rozhodnutie vlády znížiť dane pre živnostníkov zjednoduší život umelcom, ktorí budú mať menej starostí i nákladov v rámci svojej činnosti. Uviedol to minister kultúry SR Marek Maďarič (Smer-SD).

slovakia

left justify in out

Minister upozornil, že umelci so živnosťou majú veľmi nízke priame náklady, ktoré by im pomohli znižovať základ dane. "Ak však boli paušálne výdavky nízke, nevyužívali ich a predsa len sa prikláňali k odpisovaniu priamych nákladov. To však zvyšovalo aj finančnú náročnosť ich podnikania," vysvetlil Maďarič.

 

"Nové pravidlá pre paušálne výdavky ich určite pritiahnu, pomôžu im ušetriť peniaze a budú sa tak môcť vo väčšej miere venovať svojej umeleckej činnosti," povedal na margo nového vládneho zákona minister kultúry. Pripomenul, že jeho rezort sa práve prostredníctvom požiadavky zvýšenia paušálnych výdavkov dlhodobo snažil zvýšiť čisté príjmy umelcov.

 

Na základe novely zákona o dani z príjmov si živnostníci budú môcť bez preukazovania reálnych nákladov odrátať paušálne výdavky až do výšky 60 percent, a to maximálne do sumy 20.000 eur ročne. V súčasnosti je maximálna výška paušálnych výdavkov 40 percent, s ročným stropom 5040 eur. Nové pravidlá schválil v stredu (21.9.) vládny kabinet.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies