VIDEO Daniel Lipšic sa rozhodol: Vzdá sa poslaneckého mandátu

NETKY.SK • 22 September 2016, 14:53 • 2 min
VIDEO Daniel Lipšic sa rozhodol: Vzdá sa poslaneckého mandátu

BRATISLAVA - Opozičný politik Daniel Lipšic (OĽaNO-NOVA) sa vzdá poslaneckého mandátu. Chce tak urobiť k 30. septembru. Oznámil to dnes na tlačovej konferencii v Národnej rade (NR) SR.

slovakia

left justify in out

Jeho rozhodnutie súvisí s pondelňajšou (19. 9.) tragickou dopravnou nehodou, pri ktorej zrazil 72-ročného chodca na Vajnorskej ulici v Bratislave. Seniora previezla rýchla zdravotná pomoc do nemocnice v Ružinove, kde v nočných hodinách zraneniam podľahol.

 

 

"Nedokázal by som túto funkciu už robiť naplno," povedal Lipšic. Neuvažuje o tom, že by kandidoval v nasledujúcich parlamentných voľbách. Nemá v úmysle pôsobiť ani v komunálnej politike. "Tak to proste cítim," povedal. Tvrdí, že to bolo jeho vlastné rozhodnutie. Náhradníkom za Lipšica bude Ján Marosz.

 

Lipšic tiež nevedel povedať, či bude politicky aktívny v OľaNO-NOVA. Nemá odpovede na všetky otázky, sám ich ešte hľadá. Nechce robiť prognózy dopredu, v politike je už podľa jeho slov dlho. Chce však naďalej pôsobiť ako advokát.

 

img

 

K samotnej nehode sa už Lipšic nechcel vyjadrovať. Nedávno však povedal, že jeho prioritou je pomôcť pozostalým a spolupracovať s vyšetrovateľmi. Všetko je mu ľúto. Tvrdí, že chodec mal tmavé oblečenie a zbadal ho v poslednej chvíli, a tak zrážke nedokázal zabrániť. Poslanec sa podrobil dvom dychovým skúškam s negatívnym výsledkom a požiadal aj o krvnú skúšku. Výsledok bol negatívny. Počas jazdy Lipšic netelefonoval, čo vie aj dokázať.

 

To, či sa nehoda stala na priechode pre chodcov alebo mimo neho, Lipšic nevie. Určiť to má podľa neho znalecký posudok. Podľa polície to bolo v blízkosti priechodu, dodal nedávno Lipšic.

 

Lipšicovi môže priťažiť aj vyšší vek obete

 

​Odborníčka na trestné právo a rektorka bratislavskej Akadémie Policajného zboru Lucia Kurilovská v rozhovore pre denník Pravda o nehode poslanca NR SR Daniela Lipšica v Bratislave povedala, že "priťažujúcou je práve možnosť posudzovania obete ako chránenej osoby".

 

Na otázku denníka, čo môže politikovi pri vyšetrovaní priťažiť, čo pomôcť, Lucia Kurilovská ďalej uviedla: "Priťažiť by mu tiež mohlo, keby znalecké posudky dokázali, že muža zrazil na priechode pre chodcov, pretože pred ním je povinný spozornieť, pribrzdiť, rozhliadnuť sa... Naopak, k výrazným poľahčujúcim okolnostiam možno zaradiť, že ihneď k zranenému zavolal záchranku, pokúšal sa mu poskytnúť prvú pomoc, spolupracoval s orgánmi činnými v trestnom konaní, bol súčinný s rodinou, priznal sa ku skutku, prosto, že sa zachoval práve tak, ako sa zachovať mal".




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies