ETM 2016 vyvrcholí dňom bez áut, zapojilo sa do neho rekordných 47 miest

NETKY.SK • 21 September 2016, 17:01 • 2 min
ETM 2016 vyvrcholí dňom bez áut, zapojilo sa do neho rekordných 47 miest

BANSKÁ BYSTRICA – Kampaň k Európskemu týždňu mobility (ETM) 2016 vyvrcholí Dňom bez áut, ktorý bude vo štvrtok 22. septembra. V tento deň samosprávy v spolupráci s ich partnerskými organizáciami vyčlenia jednu či viaceré zóny v meste výhradne pre chodcov, cyklistov a verejnú dopravu.

slovakia

left justify in out

Ako dnes TASR informovala Iveta Kureková, manažérka pre komunikáciu a PR Slovenskej agentúry životného prostredia (SAŽP) v Banskej Bystrici, do tohtoročného ETM sa zapojilo rekordných 47 slovenských miest. Vlani ich bolo 30.

 

Podľa Kurekovej v Deň bez áut sa napríklad v Banskej Bystrici od 06.00 do 18.00 h uzatvorí parkovisko na Námestí slobody, kde je naplánovaná informačná kampaň o novej dopravnej politike v meste. V Lučenci sa zasa môžu tešiť na pokus o rekord "Najviac ľudí v pohybe pri tanci" a Žilinčania na detské "zábavisko", koncertné miesto, či cyklistické parkovisko, na ktoré sa premení časť pre motorovú dopravu uzavretej ulice Vojtecha Spanyola, a parkovisko pred mestským úradom. Vo Svite plánujú uzatvoriť parkoviská pred dvoma základnými a dvoma materskými školami, ako i mestským úradom.

 

"Všetky zapojené mestá prostredníctvom svojich webov, lokálnych médií a sociálnych sietí vyzývajú obyvateľov, aby 22. septembra využili na cestu do práce, školy či obchodu iný dopravný prostriedok než auto," dodala Kureková.

 

Do ETM 2016 sa mohli samosprávy zapojiť aj organizovaním aktivít súvisiacich s ústrednou témou kampane: Inteligentná a udržateľná mobilita - investícia do Európy, alebo zrealizovaním trvalých opatrení, ktoré prispejú k postupnému prechodu od prepravy osobným vozidlom na ekologickejší dopravný prostriedok.

 

Zúčastnené slovenské mestá sa do 30. septembra môžu zaregistrovať aj do Národnej súťaže ETM 2016, ktorú vyhlásil jej národný koordinátor – SAŽP a Ministerstvo životného prostredia SR. Súťažiť môžu v kategóriách aktívna samospráva, originálna aktivita, efektívne trvalé opatrenie a originálna fotografia/poster.

 

ETM sa koná každý rok od 16. do 22. septembra s cieľom povzbudiť samosprávy, aby zaviedli a podporovali opatrenia udržateľnej mestskej mobility a vyzvali svojich obyvateľov využívať pre prepravu multimodálnu dopravu (peši, bicyklom, hromadnou dopravou). Národnú kampaň organizujú SAŽP s ministerstvom životného prostredia v spolupráci s Nadáciou Ekopolis.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies