Slovensko je 42. ekonomicky najslobodnejšou krajinou sveta

NETKY.SK • 10 Január 2013, 10:57 • 2 min
Slovensko je 42. ekonomicky najslobodnejšou krajinou sveta

Slovensko je 42. ekonomicky najslobodnejšou krajinou sveta - Svet Ekonomicky najslobodnejšou krajinou sveta je opäť Hongkong, Slovenská republika sa umiestnila na 42.

slovakia

left justify in out

img

Ekonomicky najslobodnejšou krajinou sveta je opäť Hongkong, Slovenská republika sa umiestnila na 42. mieste. 

Vyplýva to z analytickej štúdie Index ekonomickej slobody, ktorú vypracovala americká organizácia The Heritage Foundation v spolupráci s denníkom The Wall Street Journal. V rebríčku sa už každoročne skúma úroveň ekonomickej slobody v 177 krajinách sveta.

Pri zostavovaní poradia sa hodnotí každá krajina podľa 10 kategórií ako napríklad vlastnícke práva, miera korupcie či daňové zaťaženie, alebo podnikateľské prostredie. "V roku 2013 sa najslobodnejšou ekonomikou sveta stal opäť Hongkong, ktorý si tento titul udržiava už od roku 1995. V prvej päťke rebríčka sa umiestnili aj Singapur, Austrália, Nový Zéland a Švajčiarsko," vymenoval Tomáš Púchly, analytik Nadácie F. A. Hayeka, ktorá je slovenským partnerom pri zverejňovaní štúdie.

Napríklad Spojené štáty americké sa umiestnili na 10. mieste, Rakúsko dosiahlo 25. priečku. Česká republika skončila na 29. mieste a Poľsko na 57. mieste. Poslednú priečku v rebríčku obsadila Severná Kórea.

"Slovensko podľa tvorcov indexu dosiahlo ekonomickú slobodu na úrovni 68,7 %," vyčíslil Púchly. To predstavuje hodnotu vyššiu ako svetový priemer, ktorý je 59,6 %, a aj mierne vyššiu ako regionálny priemer dosahujúci je 66,4 %.

"V porovnaní s minulým rokom sa celkové hodnotenie ekonomickej slobody našej krajiny zlepšilo o 1,7 %, vďaka čomu sme v rebríčku postúpili o deväť priečok," doplnil Púchly. Ani tento výsledok však nevyrovnal predchádzajúci prepad o 14 priečok.

V porovnaní s krajinami strednej Európy sa tak Slovensko umiestnilo v strede na 42. mieste pred 57. Poľskom a 48. Maďarskom a s istým odstupom po 29. Českej republike a 25. Rakúsku. Zo správy tiež vyplýva, že ekonomická sloboda sa vo všetkých krajinách regiónu, s výnimkou Maďarska, zvýšila. 
Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies