Francúzsko si dnes uctilo pamiatku obetí teroristických útokov

NETKY.SK • 19 September 2016, 14:01 • 2 min
Francúzsko si dnes uctilo pamiatku obetí teroristických útokov

PARÍŽ - Stovky ľudí sa dnes zišli na spomienkovom podujatí v centre Paríža, aby si uctili pamiatku obetí teroristických útokov vo Francúzsku i vo svete. Medzi pozostalých a ľudí, ktorí pri útokoch utrpeli zranenia, prišiel aj francúzsky prezident Francois Hollande.

slovakia

left justify in out

Počas zhromaždenia boli nahlas čítané mená osôb, ktoré zahynuli pri parížskych útokoch z 13. novembra 2015 a pri útoku z Nice z tohtoročného júla. Pripomenuté boli aj obete teroristických akcií z Bruselu, Burkiny Faso, Pobrežia Slonoviny či Mali.


Toto podujatie už od roku 1989 každoročne organizuje francúzske združenie ľudí, ktorí utrpeli ujmu v dôsledku útokov teroristov. Dnes sa konalo za sprísnených bezpečnostných opatrení, keďže v krajine stále platí výnimočný stav, zavedený po vlaňajších parížskych útokoch.


"Naša krajina doposiaľ nikdy nezažila útok takéhoto rozsahu, podniknutý s takou zničujúcou zúrivosťou, s takouto barbarskou krutosťou. Preto bolo tak dôležité, aby boli pripomenuté všetky mená (obetí)," povedal Hollande v príhovore k prítomným.


Podľa jeho slov je potrebné príbuzným obetí a ľuďom, ktorí útoky prežili, zaistiť potrebnú zdravotnú a psychologickú pomoc. Prisľúbil tiež reformu štátneho systému poskytovania odškodného a podpôr preživším.
Parížske útoky z vlaňajšieho novembra si vyžiadali 130 obetí. Islamský extrémista, ktorý útočil 14. júla 2016 v meste Nice, zabil nákladným autom 86 ľudí.


Bezpečnosť a boj proti terorizmu sú jednými z hlavných tém kampane pred budúcoročnými prezidentskými voľbami vo Francúzsku.


 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies