V Altajskom kraji hlásia podvody pri hlasovaní, hrozí jeho anulovanie

NETKY.SK • 18 September 2016, 12:25 • 2 min
V Altajskom kraji hlásia podvody pri hlasovaní, hrozí jeho anulovanie

MOSKVA - Ruská Ústredná volebná komisia (ÚVK) dnes vo svojom vyhlásení pripustila, že výsledky dnešných volieb do Štátnej dumy v Altajskom kraji na Sibíri môžu byť anulované, ak sa potvrdia podozrenia z volebných podvodov.

slovakia

left justify in out

Ako jeden z príkladov agentúra AP citovala vyhlásenie kandidáta do Dumy za opozičnú stranu Jabloko, ktorý uviedol, že v Altajskom kraji volili mladí ľudia v mene starších občanov, ktorým zdravotný stav neumožňoval ísť do volebnej miestnosti.

 

Predsedníčka ÚVK Ella Pamfilovová ubezpečila, úrady tento podnet prešetrujú, a to aj v spolupráci s políciou. Dodala, že v prípade potvrdenia podozrení o porušení zákona ÚVK prijme tie najprísnejšie opatrenia, vrátane podania trestných oznámení alebo dokonca anulovania výsledkov volieb.

 

Pamfilovová informovala, že ÚVK podobné podnety komisia z iných regiónov zatiaľ nedostala.

Organizácia Golos, monitorujúca priebeh volieb, však na svojej webovej stránke napísala, že jej aktivisti, ako aj miestne volebné komisie dostali od občanov sťažnosti na porušenie zákona o voľbách, a to vo viacerých regiónoch, vrátane Moskvy.

 

AP však dodala, že počet sťažností a ich dôveryhodnosť zatiaľ nebolo možné overiť.

Agentúra AP pripomenula, že ruské vedenie sa obáva opakovania situácie z roku 2011, keď sa na základe obvinení opozície z falšovania výsledkov volieb začala v Rusku dovtedy nevídaná vlna pouličných demonštrácií a nepokojov.

Favoritom dnešných parlamentných volieb v Rusku je prokremeľská strana Jednotné Rusko. Do Dumy by sa podľa prieskumov mali dostať aj tri ďalšie strany, ktoré s ňou v končiacom parlamente väčšinou spolupracovali. Ide o Komunistickú stranu Ruskej federácie, Liberálnodemokratickú stranu Ruska a Spravodlivé Rusko. O obsadení polovice kresiel v Štátnej dume sa rozhodne vo voľbách v jednomandátových obvodoch.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies