Zázrak menom škorica

NETKY.SK • 17 September 2016, 16:30 • 2 min
Zázrak menom škorica

BRATISLAVA - Škorica je ľudový názov kôry čínskeho či cejlonského škoricovníka. Cejlónska škorica má jemnejšiu chuť, ale inak sa tieto dva druhy čo sa týka využitia a účinkov takmer nelíšia.

slovakia

left justify in out

Viete prečo má vlastne škorica tvar ruličiek? Pretože kôra z mladých stromčekov sa zlúpne a zvitky sa nechajú jeden deň oschnúť. Vnútorná tenšia vrstva kôry sa potom počas usychania pôsobením slnečného svitu stočí do trubičiek.

 

V kuchyni má najväčšie zastúpenie mletá škorica, vďaka svojej omnoho výraznejšej vôňi. Oproti tomu škorica v celku má tú výhodu, že si svoju arómu udrží omnoho dlhšie. Preto je dobré mletú škoricu skladovať v hermeticky uzavretých koreničkách.

 

Zatiaľ čo v Európe i Amerike sa čínska škorica využíva najmä v sladkej kuchyni, v Ázii nachádza svoje uplatnenie aj v slaných pokrmoch typu kari.

 

Ázijská kuchyňa má v našich končinách už niekoľko rokov svoje pevné miesto. Kto sa v nej aspoň trochu orientuje, určite pozná korenia piatich vôní. A práve v ňom má škorica zastúpenie, vedľa anízu, badiánu, feniklu a klinčekov.

 

V našej kuchyni škoricu radi využívame pri zaváraní a pečení. Celú si ju radi dávame do vareného vína alebo horúcich ovocných nápojov. 

 

Zo škorice sa tiež vyrábajú žalúdočné a bylinné likéry a niektoré druhy vín.

 

Číňania odpradávna škoricu využívajú pri hnačkách, reume, nechutenstve, zažívacích problémoch a zápaloch krku. Európania užívajú škoricu pri prechladnutí a chorobách zažívacieho traktu.

 

Škorica má aj antibiotické a dezinfekčné účinky, úspešne teda ničí baktérie. Cejlónska škorica ešte navyše podporuje činnosť žliaz s vnútornou sekréciou. Vie tiež úspešne znížiť hladinu cukru v krvi i zlého cholesterolu.

 

Medzi menej známe účinky škorice patrí ešte treba zmiernenie menštruačných bolestí, zastavenie krvácania z nosa a znižovanie krvného tlaku.

 

Ak je škorica používaná ako liečivo, najčastejšie je to vo forme olejov, sirupov a tinktúr. Škorica má tiež skvelé účinky pri chudnutí. Napomáha spaľovať tuky aj glukózu, ktorú tak telo nemá šancu premeniť na nechcený tuk.

 

Ale pozor, aj škorica môže byť nebezpečná. Môže vám spôsobiť nepríjemnú alergickú reakciu. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies