V Rakúsku odsúdili mladého Čečenca sympatizujúceho s Islamským štátom

NETKY.SK • 13 September 2016, 18:16 • 2 min
V Rakúsku odsúdili mladého Čečenca sympatizujúceho s Islamským štátom

VIEDEŇ - Na dva roky väzenia odsúdili dnes právoplatne v Rakúsku 18-ročného mladíka, a to okrem iného za členstvo v teroristickom zoskupení. Odsúdený šíril prostredníctvom sociálnych sietí propagandistické videá džihádistov z takzvaného Islamského štátu (IS), jedno dokonca sám vyrobil.

slovakia

left justify in out

Tínedžer, ktorý si vlani do leta odpykával za mrežami 14-mesačný trest za násilnú kriminalitu, okrem iného lúpež a vydieranie, sa práve vo väzení dostal do kontaktu s radikálmi a začal umiestňovať na internete videozáznamy sťatia obetí IS. S islamistami nadviazal kontakt tak v nápravnovýchovnom zariadení pre mladistvých v Gerasdorfe, ako aj vo väznici viedenskej štvrte Josefstadt.


Rodák z Čečenska, ktorého strýko i bratranec sa údajne nachádzajú v bližšie nešpecifikovanej oblasti Blízkeho východu zmietanej bojmi, priznal, že sa po prepustení na slobodu zmenil okruh jeho známych. "Všetci boli pobožní, priatelia mierili do Sýrie a tam padli," uviedol a strýkovi odkázal: "U Alaha sa všetci stretneme."


Poprel však, že by vážne sám uvažoval o ceste do Sýrie, o ktorej hovoril pred troma dievčatami. S tými sa zoznámil prostredníctvom webu a lákal ich na cestu do Sýrie, avšak vraj len preto, aby na ne urobil dojem.



 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies