OXFORD - Vedci z Oxfordskej univerzity našli spôsob, ako dosiahnuť, aby pomaranče chutili ako grapefruity.
Pre tento účel použili formu ovocnej alchýmie, pričom prirodzene sa vyskytujúce látky v pomarančoch zmenili vôňu a chuť. Tento objav by mohol poskytnúť nový, masový a lacný zdroj grapefruitovej arómy a príchute v potravinárskom a parfumovom priemysle.
Technológia využíva modifikovaný enzým na premenu zlúčeniny zvanej valencene (nachádzajúcej sa v pomarančoch) do komplexnej molekuly zodpovednej za výraznú chuť a vôňu grapefruitu.
Molekula známa ako nootkatone je veľká a zložitá, čo znamená, že je ťažké ju vyrábať umelo.
Priemysel sa spolieha na odbremenenie od náročnej extrakcie potrebných látok z grapefruitov, čo je drahý a časovo náročný proces. Na výrobu 2 kg aromatického extraktu totiž treba až 400 ton grapefruitov.
Grapefruit je jedným z najčastejšie používaných esenciálnych olejov v parfumovom priemysle, a široké využitie má aj v cukrovinkách, nealkoholických nápojoch a iných potravinách.
"Tento proces si vyžaduje málo energie a negeneruje takmer žiadny odpad na rozdiel od konvenčných chemických procesov,“ vysvetlil univerzitný chemik Dr. Lueta Wong. "Výhodou je aj to, že konečný produkt je úplne prirodzený."
Výskum trval 20 rokov.
Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies