Nemocnica Košice–Šaca zaviedla pre športovcov prevenciu náhlej srdcovej smrti

NETKY.SK • 6 September 2016, 16:16 • 2 min
Nemocnica Košice–Šaca zaviedla pre športovcov prevenciu náhlej srdcovej smrti

KOŠICE - Nemocnica Košice-Šaca obohatila program preventívnych prehliadok pre rekreačných a profesionálnych športovcov o vyšetrenie rizika náhlej srdcovej smrti. Na Slovensku v súčasnosti toto vyšetrenie ponúka ako jediné zdravotnícke zariadenie.

slovakia

left justify in out

"Od začiatku augusta vyšetrenie náhlej srdcovej smrti absolvovali desiatky športovcov rôznych športových klubov ako napríklad basketbalistky Good Angels Košice, hokejisti HC Košice či basketbalisti KB Košice, ktoré plne využívajú služby nemocnice v oblasti prevencie či následnej liečby. Program preventívnych prehliadok pre rekreačných, ale aj profesionálnych športovcov prebieha pod dohľadom tímu skúsených lekárov z oblasti ortopédie, telovýchovného lekárstva, kardiológie či internistov," informovala dnes hovorkyňa AGEL SK, a. s., Marta Csergeová. Nemocnica v Šaci, ktorá sa v júli stala Medicínskym centrom excelentnosti Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA), patrí do skupiny AGEL.

 

Príčinou náhlej zástavy srdca u športovca môže byť akékoľvek kardiovaskulárne ochorenie. U športovcov starších ako 35 rokov dominuje ako príčina úmrtia koronárna choroba srdca, najčastejšie akútny koronárny syndróm, čiže infarkt myokardu. U mladších jedincov prevládajú geneticky podmienené ochorenia. Spoločným menovateľom všetkých náhlych úmrtí v športe sú podľa odborníkov malígne poruchy srdcového rytmu, ktoré vznikajú v dôsledku nepoznaných štrukturálnych a elektrických ochorení srdca, pri ktorých dochádza k elektrickej instabilite myokardu. Typickým príkladom tohto je športovec, ktorý v dôsledku tejto arytmie a následnej zástavy obehu náhle padá na zem a ak nie je v nasledujúcich minútach defibrilovaný, resp. nie je mu poskytnutá profesionálna prvá pomoc, dochádza k smrti.

 

"Preventívne športové prehliadky v našej nemocnici sme rozšírili o kardiologické vyšetrenie, ktoré zahŕňa automatický EKG modul, ktorý stratifikuje u športovcov riziko náhlej srdcovej smrti. Program sleduje prítomnosť 18 patologických nálezov na základe približne 80 EKG zmien a desiatich porúch srdcového rytmu," priblížila kardiologička internej kliniky nemocnice Natália Vaňová.

Práve športovcov často vníma spoločnosť ako nositeľov výnimočného životného štýlu a zdá sa málo pravdepodobné, že by mohli byť aj nositeľmi nepoznaných, mnohokrát závažných kardiovaskulárnych ochorení.

 

"V jednej minúte je športovec pred zrakmi divákov fenoménom života, zdravia, nezraniteľnosti, no v ďalšej minúte pred zrakmi tých istých divákov náhle umiera. Posledný takýto moment sme zaznamenali v júli tohto roka, keď iba 41-ročný triatlonista Rado Okrucký náhle zomiera tesne pred cieľom preteku Ironman v Budapešti na zlyhanie srdca," konštatovala lekárka s tým, že v Európe dominujú takéto úmrtia u futbalistov, v USA ide najmä o černošských basketbalistov.

 

Cieľom športovej medicíny je predchádzať tragickým udalostiam na športoviskách a prevencia náhlej srdcovej smrti zostáva stále v rovine zlepšovania a rozširovania kardiovaskulárneho skríningu v rámci pravidelných športových prehliadok. "Existuje určitá zhoda odborníkov, ktorá je od 1. januára 2016 na Slovensku podporená aj novým zákonom o športe. Tento nariaďuje vrcholovým športovcom a talentovanej mládeži minimálne raz ročne absolvovať preventívne športové prehliadky na akreditovanom pracovisku," uviedol riaditeľ Nemocnice Košice-Šaca 1. súkromná nemocnica Ján Slávik.

 

Zisk prestížneho titulu FIFA Medical Centre of Excellence pre lekárske zariadenie umožňuje podľa neho zapojenie sa do rôznych projektov, ktoré FIFA realizuje za účelom podpory zdravia športovcov, či už je to prevencia úrazov pohybového aparátu, alebo program na prevenciu náhlej srdcovej smrti.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies