Film Červený kapitán vstupuje do multiplexov v Poľsku

NETKY.SK • 26 August 2016, 17:48 • 2 min
Film Červený kapitán vstupuje do multiplexov v Poľsku

BRATISLAVA - Slovensko-česko-poľský film režiséra Michala Kollára je prvým slovenským hraným filmom v širokej kinodistribúcii v Poľsku. Je dabovaný do poľštiny a sprevádzajú ho priaznivé recenzie. Poľskí diváci film podľa slovenského bestselleru Dominika Dána môžu v kinách vidieť už oddnes.

slovakia

left justify in out

Uvedeniu pre verejnosť predchádzali dve slávnostné premiéry, v Krakove a vo Varšave, za účasti režiséra Michala Kollára a Mariána Geišberga alias detektíva Burgera. "Poďte sa pozrieť na vlastné dejiny," týmito slovami pozýval divákov do kina Geišberg, ktorý film považuje za dôležitý a želá mu úspech: "Kto si neopakuje svoju históriu, tomu a história zopakuje," dodal.

 

Zaujímavosťou je dabing do poľštiny, pre ktorý sa rozhodol poľský distribútor Kino Swiat. V prípade hraných filmov ide v Poľsku o unikát. Dôvodov bolo niekoľko, najmä však skutočnosť, že hlavný predstaviteľ - poľská hviezda Maciej Stuhr je v pôvodnej verzii prerozprávaný hlasom Martina Nahálku.

 

U poľskej kritiky vyvolal film kladné reakcie. Podľa mienkotvorného denníka Gazeta Wyborcza je "film režiséra Michala Kollára kvalitné žánrové kino, v ktorom nájdete záhadnú vraždu, dejové zvraty aj prestrelku. A tiež český a slovenský zmysel pre humor". Portál kulturaonline.pl prirovnáva snímku k hollywoodskym filmom a hovorí o "vizuálnej dokonalosti".

 

"S napätím som čítal prvé recenzie," priznal režisér Michal Kollár, ktorý v projekte využil predošlé skúsenosti ako producent alebo koproducent filmov Sneženky a machři po 25 letech, Dom, Klauni, Líbanky či oceňovanej Domáci péče. V súčasnosti pracuje na filmovej trilógii Jana Hřebejka Zahradnictví. "Teraz uvidíme, ako sa k filmu postavia diváci. Je to v niekoľkých smeroch prvý výkon slovenského majoritného filmu v poľských multiplexoch, doteraz sa české a slovenské tituly premietali vždy len v klubovej distribúcii pre artové publikum," zdôraznil na margo Červeného kapitána. Po poľskej distribúcii sa pripravuje vydanie bonusového DVD a limitovanej edície Blu Ray, ktoré prídu na trh koncom októbra.

 

Červený kapitán je od čias filmu Jánošík najväčší koprodukčný projekt v slovenskom filme. Jeho celkový rozpočet je 2.120.000 eur. Nakrúcanie prebiehalo takmer dva roky. Vytvorenie dobovej Bratislavy 90. rokov trvalo v post-produkčnom štúdiu rok. V snímke okrem Macieja Stuhra ďalej hrajú Oldřich Kaiser, Marián Geišberg, Zuzana Kronerová, Michal Suchánek, Helena Krajčiová, Martin Finger a Ladislav Chudík.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies