Fico pred stretnutím s Putinom: Zaujíma ma len to, či plynovod cez Slovensko vyschne alebo nie

NETKY.SK • 25 August 2016, 20:43 • 2 min
Fico pred stretnutím s Putinom: Zaujíma ma len to, či plynovod cez Slovensko vyschne alebo nie

PARÍŽ – Najpodstatnejšou témou stretnutia premiéra Roberta Fica s ruským prezidentom Vladimirom Putinom bude NordStream 2.

slovakia

left justify in out

Na stretnutí sa v delegácii za ruskú stranu zúčastní aj šéf Gazpromu Aleksej Miller a za slovenskú stranu člen dozornej rady Eustreamu a nový spolumajiteľ SPP Daniel Křetinský. Informoval o tom premiér Robert Fico na ceste do Moskvy. Zároveň priznal, že s Putinom chce otvoriť aj otázku voľby generálneho tajomníka OSN.


Premiér pripomenul, že plynové potrubie, ktoré ide cez Slovensko, má kapacitu takmer 100 miliárd metrov kubických plynu, momentálne ide cezeň približne 60 miliárd ročne. Ak by prestal cez Slovensko tiecť ruský plyn na západ, prídeme podľa premiéra ročne zhruba o 800 miliónov eur. „My sa preto nemôžeme pozerať na projekt NordStream 2 len tak nezaujato. Ak bude, a zdá sa, že je to viac realita ako nerealita, musíme sa na to pripraviť. Ako využijeme to potrubie, ktoré cez Slovensko ide, čo budeme robiť,“ povedal Fico s tým, že pokiaľ ide o tento plynovod, zaujíma ho iba jediné. „Či rúra, ktorá ide cez Slovensko, vyschne alebo nevyschne,“ zdôraznil.


Slovensko plynovod, ktorý má ísť do Nemecka severnou trasou popod Baltské more, považuje za ekonomicky nepotrebný a politicky škodlivý. Okrem Slovenska by na tranzitných poplatkoch prišla o peniaze aj Ukrajina, ktorá je od tranzitu plynu závislá. Slovensko tiež poslalo do Bruselu list, ktorý podpísalo deväť krajín – Rumunsko, Chorvátsko, pobaltské štáty a Visegrádska štvorka. Cieľom listu bolo upozorniť, že každá nová infraštruktúra musí byť v súlade s legislatívou a princípmi EÚ.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies