Žarnay: V kauze parkovania v Košiciach je na ťahu primátor Raši

NETKY.SK • 25 August 2016, 14:22 • 2 min
Žarnay: V kauze parkovania v Košiciach je na ťahu primátor Raši

KOŠICE – Mestský poslanec Oto Žarnay dnes do podateľne košického magistrátu odovzdal návrh na zmenu všeobecne záväzného nariadenia (VZN) o regulovanom parkovaní v Košiciach.

slovakia

left justify in out

„Cieľom tejto zmeny je dosiahnuť zúženie rozsahu plateného parkovania v réžii firmy EEI do stavu platného do 1. júla, ktorý môže mesto Košice jednostranne uskutočniť zmenou VZN,“ informoval dnes Žarnay. Doložil, že mu záleží, aby schválenie nariadenia a následné kroky čo najskôr upokojili napätú atmosféru okolo nezvládnutej koncepcie parkovania v Košiciach.

 


Žarnay v liste košickému primátorovi Richardovi Rašimu argumentuje, že predložený návrh počíta s rešpektovaním 15-dňovej zákonnej lehoty na vyvesenie návrhu VZN na úradnej tabuli tak, aby aj obyvatelia mesta mohli participovať na pripravovaných zmenách. V tomto prípade je posledným termínom vyvesenia predloženého návrhu 26. august. Preto primátora požiadal o jeho dodržanie.


„V liste košickému primátorovi Richardovi Rašimu som vyjadril očakávanie, že v záujme toho sa aj pri schvaľovacom procese budem môcť spoľahnúť na jeho podporu, rovnako, ako tomu bolo doposiaľ. Podpora bude potrebná pri zaradení bodu do programu rokovania mestského zastupiteľstva 12. septembra, ako aj pri preklenutí 10-týždňovej lehoty plynúcej od podania návrhu po rokovanie zastupiteľstva. Odvolávajúc sa na jeho slová, že zmena VZN bude pomerne jednoduchá, som poukázal na to, že desaťtýždňová lehota by bola zbytočne dlhá,“ povedal Žarnay.


Ako informoval Henrich Burdiga z iniciatívy Nezaplatím EEI ani cent – občianska neposlušnosť, návrh v stredu na magistráte prerokovali s právnikmi mesta zástupcovia iniciatívy Nezaplatím EEI ani cent – občianska neposlušnosť a iniciatívy Košice: Nechcem platiť EEI za parkovanie, ako aj prekladateľ návrhu na zmenu VZN o dočasnom parkovaní motorových vozidiel na vymedzenom území mesta Košice poslanec Oto Žarnay.


Burdiga uviedol, že právne oddelenie mesta spolu s aktivistami a pánom poslancom sa zhodli, že predkladaný návrh je po formálnej a legislatívnej stránke v poriadku a je pripravený na prerokovanie mestským zastupiteľstvom. „Primátor Raši sa vyjadril, že zmena VZN by takto mala byť pomerne jednoduchá, a preto veríme, že nebude trvať na 10-týždňovej lehote, ako ukladá rokovací poriadok mestského zastupiteľstva. Veríme, že bude rešpektovať zákonnú lehotu 15 dní, ktorú určuje Zákon o obecnom zriadení, ktorý je normou vyššej právnej sily. Očakávame, že primátor zabezpečí vyvesenie tohto návrhu zmeny VZN najneskôr v piatok 26. augusta na úradnej tabuli mesta, a tým bude možné tento návrh prerokovať na mestskom zastupiteľstve 12. septembra,“ uviedol Burdiga. Doložil, že zástupcovia oboch iniciatív ako občania urobili všetko pre to, aby sa 12. septembra mohlo hlasovať o zrušení desiatich novozavedených parkovacích zón.


„Teraz je na primátorovi, ako dodrží svoje slovo a napomôže riešeniu absurdnej a mimoriadnej situácie, ktorá v Košiciach nastala. Primátor sám svojou deklaráciou proti násiliu v Košiciach priznal, že tu mimoriadna situácia naozaj je, teraz je na ťahu, aby reálne podporil jej riešenie a upokojil ju,“ povedal Burdiga.


Mesto Košice pred rokom prijalo všeobecne záväzné nariadenie o regulácii plateného parkovania v širšom centre mesta a prípravu koncepcie zverilo súkromnej spoločnosti EEI, ako aj jej samotnú realizáciu a prevádzku parkovísk. Avšak až tohto roku júnové zastupiteľstve schválilo zmluvu o prenájme častí ulíc na zriadenie parkovísk v desiatich rezidentských zónach. Samotné VZN vstúpilo do platnosti v júli tohto roku.


Od júna tohto roku sa zdvihla proti novej parkovacej politike v Košiciach vlna občianskych protestov, objavili sa aj prípady poškodzovania značiek, automatov na úhradu za parkovanie, dokonca aj útoky na pracovníkov označujúcich parkoviská. Orgány činné trestnom konaní riešia viaceré trestné oznámenia podané v tejto súvislosti.


Protesty proti koncepcii EEI sú organizované dvoma občianskymi iniciatívami Nezaplatím EEI ani cent – občianska neposlušnosť a Košice: Nechcem platiť EEI za parkovanie pred blokom. Súčasne sa rozbehla aj petičná akcia, žiadajúca úpravu inkriminovaného nariadenia. Zástupcovia občianskych iniciatív napríklad požadujú, aby sa zastavila realizácia koncepcie z dielne EEI v súčasnej podobe v širšom centre mesta zrušením desať rezidentských zón plateného parkovania a aby vznikol mestský podnik, ktorý by vyberal poplatky za parkovanie. Petičiari žiadajú okrem iného zmenu celého VZN a zníženie poplatku za rezidentskú kartu z 35 na 5 eur.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies