Srbskský premiér Vučič vyžaduje zdržanlivosťl, aby zmiernil napätie s Chorvátskom

NETKY.SK • 23 August 2016, 06:53 • 2 min
Srbskský premiér Vučič vyžaduje zdržanlivosťl, aby zmiernil napätie s Chorvátskom

BELEHRAD - Srbský premiér Aleksandar Vučič včera v Belehrade vyzval členov svojho kabinetu, aby sa "maximálne" zdržali komentárov k výrokom chorvátskych politikov. Predseda srbskej vlády o tom informoval na tlačovej konferencii v metropole krajiny s tým, že by rád prispel k zmierneniu pretrvávajúceho napätia v dvojstranných srbsko-chorvátskych vzťahoch.

slovakia

left justify in out

Zdržíme sa, a to nie preto, že by sme mali strach, ale pretože chceme skoncovať s politikou, v dôsledku ktorej pôsobia Srbsko a Chorvátsko ako nezrelé štáty, vyhlásil Vučič.

 

Uplynulé týždne priniesli verbálne duely medzi šéfmi diplomacií oboch krajín, Ivicom Dačičom a Mirom Kovačom, do výmeny názorov sa zapojil aj srbský minister práce Aleksandar Vulin. Z Belehradu zaznelo obvinenie Záhrebu z "oživovania fašizmu", kým opačným smerom zasa zmienka o "kontinuite politiky 90. rokov", teda režimu Slobodana Miloševiča, píše tlačová agentúra APA.

 

Obe postjuhoslovanské republiky si ešte v júli vymenili viaceré protestné nóty v súvislosti s rehabilitáciou po druhej svetovej vojne odsúdeného niekdajšieho arcibiskupa záhrebského, kardinála Alojzijeho Stepinaca, ale aj zrušením rozsudku za vojnové zločiny voči chorvátskemu poslancovi, niekdajšiemu veliteľovi Osijeku Branimirovi Glavašovi a odhalením pamätníka Mira Barišiča, ktorého odsúdili v roku 1971 v švédskom Štokholme na dlhoročný trest väzenia za vraždu vtedajšieho juhoslovanského veľvyslanca v severskej krajine Vladimira Roloviča. Tento niekdajší chorvátsky emigrant padol v bojoch počas vojny na území bývalej Juhoslávie.

 

Napätie medzi oboma krajinami sa už tradične neznížilo v časoch medzičasom už 21. výročia Operácie Búrka, ktorou chorvátske ozbrojené sily začiatkom augusta 1995 získali opätovnú kontrolu nad územím tzv. Republiky Srbskej Krajina. Kým v Srbsku je výročný deň tejto operácie dňom smútku v spomienke na 150.000 krajanov z Krajiny, ktorí museli opustiť vlasť a ujsť do Bosny, respektíve Srbska, v Chorvátsku je to štátny sviatok.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies