Castlinová a Aliová apelujú na ľudí, aby sa nestrieľali

NETKY.SK • 18 August 2016, 10:35 • 2 min
Castlinová a Aliová apelujú na ľudí, aby sa nestrieľali

RIO DE JANEIRO - Oslava historicky prvého zlatého hetriku amerických prekážkarok na olympijských hrách sa v Riu de Janeiro pozvoľna zmenila na celosvetový apel požadujúci stop strelným zbraniam.

slovakia

left justify in out

Bronzová z olympijských pretekov na 100 m prek. Cristi Castlinová sa podelila so svojím otrasným zážitkom z detstva, keď tragicky prišla o otca. Keď mala 12 rokov, zastrelil ho lupič, ktorý vtrhol do hotela a požadoval peniaze. Jej otec bol manažérom zariadenia. O niečo neskôr v roku 2007 navštevovala univerzitu Virginia Tech, keď sa tá smutne preslávila masakrom, pri ktorom pomätený juhokórejský študent zastrelil 32 ľudí. "Bola som viackrát konfrontovaná s násilím so strelnými zbraňami vo svojom živote. Nielen my, Američania, ale ľudia po celom svete majú takéto negatívne skúsenosti a zažívajú tragédie tohto typu. Chcem, aby sme všetci išli príkladom nielen pre Ameriku, ale pre rodiny na celom svete," uviedla 28-ročná Castlinová.

 

Aj strieborná zo šprintu nad vysokými prekážkami Nia Aliová má za sebou smutný zážitok spojený s tragédiou, ktorú zapríčinila streľba. V roku 2009 jej otec, ktorý bol v tom čase školiteľom odboru sociálnych služieb vo Philadelphii, v aute zastrelil svoju bývalú priateľku a potom aj seba. Vtedy 20-ročná Aliová sa to dozvedela prostredníctvom telefónu od svojho strýka a dosť dlho jej trvalo, kým sa s tým vyrovnala. "Bol to šok, nechápala som nič z toho, čo sa stalo. Zrazu som bola plná pochybností a nedôvery. Chvíľu mi to trvalo, kým som sa cez to preniesla," skonštatovala pre AP Aliová, dvojnásobná a zároveň úradujúca halová majsterka sveta v behu na 60 m prek.

 

Vtedy sa na chvíľu vzdialila od vrcholovej atletiky, aby sa viac venovala rodine a známym a vybudovala si trvalejšie kamarátske zväzky. "Moja rodina ma výrazne podporuje. Je to chrbtová kosť môjho žitia. Po čase to všetko beriem ako test toho, čo vydržím a či som schopná sa zaradiť. Pochopila som, že život musí mať zmysel aj po tragédii," dodala strieborná z olympijských pretekov na 100 m prek.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies