Vyše 50-tisíc Peruáncov demonštrovalo proti násiliu na ženách

NETKY.SK • 14 August 2016, 10:19 • 2 min
Vyše 50-tisíc Peruáncov demonštrovalo proti násiliu na ženách

LIMA - Vyše 50.000 Peruáncov demonštrovalo v sobotu v Lime a ďalších ôsmich mestách proti rozmáhajúcemu sa násiliu na ženách v tejto juhoamerickej krajine, ako aj údajnému ľahostajnému prístupu k obetiam zo strany tamojšieho súdnictva.

slovakia

left justify in out

Agentúra AP informovala, že účastníkmi protestných pochodov boli aktivisti, umelci, politici, ako aj bežní občania, pričom podľa oficiálnych zdrojov rozsah akcie nemá v dejinách Peru obdobu. V hlavnom meste Lima ľudia pochodovali k justičnému palácu, aby upozornili na viaceré prípady z posledného obdobia, keď boli páchateľom násilia podľa názoru ženskoprávnych skupín uložené príliš mierne tresty.


Pochody v peruánskych mestách nasledovali po demonštráciách s podobným zameraním v iných latinskoamerických krajinách vrátane Argentíny či Brazílie, ktoré sa konali pod spoločným heslom "Ani o jednu menej". Demonštrantov v Lime prišli podporiť aj nový peruánsky prezident Pedro Pablo Kuczynski a prvá dáma Nancy Langeová.


Predseda peruánskeho najvyššieho súdu Victor Ticona vyhlásil, že ide o "historický deň", predstavujúci "prelomový bod a začiatok novej kultúry vykoreňovania marginalizácie, ktorou ženy trpeli, obzvlášť pokiaľ ide o násilie".



 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies