Aj nárok na daňový bonus je predmetom kontrol: Daniari odhalili podvod

NETKY.SK • 11 August 2016, 06:35 • 2 min
Aj nárok na daňový bonus je predmetom kontrol: Daniari odhalili podvod

BANSKÁ BYSTRICA – Daňoví kontrolóri zo Zvolena preverovali daňové priznania, v ktorých si daňovníci uplatňovali bonus na dieťa. V takmer 70 prípadoch zabránili jeho neoprávnenému vyplateniu v celkovej výške viac ako 60.000 eur. TASR o tom dnes informovala hovorkyňa finančnej správy Patrícia Macíková.

slovakia

left justify in out

Daňový úrad Banská Bystrica, pobočka Zvolen, vykonával kontroly na dani z príjmov fyzických osôb na základe podaných priznaní, v ktorých si daňovníci nárokovali vyplatenie daňového bonusu na deti. V rokoch 2014 a 2015 bolo ukončených 59 kontrol s nevyplateným daňovým bonusom vo výške 51.580 eur.

 

"Z potvrdení od zamestnávateľa, ktoré boli prílohou daňových priznaní, kontrolóri zistili, že vo všetkých prípadoch ide o toho istého zamestnávateľa. Pracovníkov nemal prihlásených v Sociálnej poisťovni, nepodával ani mesačné prehľady. Na základe ďalšieho preverovania sa preukázalo, že kontrolovaní občania pre tohto zamestnávateľa vôbec nepracovali a predložené potvrdenia o príjme sú fiktívne," konštatovala Macíková.

 

Ako ďalej uviedla, v tomto roku boli znovu podané daňové priznania s nárokom na vyplatenie bonusu za rok 2015. Pri spracovávaní daňových priznaní úrad zistil, že potvrdenia o príjme sú od zamestnávateľa, ktorý si neplní povinnosti vyplývajúce z registrácie ako platiteľa dane zo závislej činnosti. Na základe týchto zistení kontrolóri začali ďalších desať kontrol. Predpokladané nevyplatenie daňového bonusu je vo výške 8800 eur.

 

"Kontrolované subjekty tvrdia, že v roku 2015 pracovali, ale nemajú výplatnú pásku ani iný doklad o prevzatí peňazí. Ku kontrole predložili dohodu o vykonaní práce, ktorá neobsahovala všetky údaje v zmysle Zákonníka práce, pričom údajný zamestnávateľ sa vyjadril, že nikoho nezamestnával," dodala Macíková.

 

Výška daňového bonusu na jedno vyživované dieťa žijúce s daňovníkom v domácnosti za rok 2015 predstavovala 256,92 eura.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies