Slovenská kapela Fúzy Múzy predvedie na Szigete psycho show s novým setom

NETKY.SK • 8 August 2016, 16:41 • 2 min
Slovenská kapela Fúzy Múzy predvedie na Szigete psycho show s novým setom

BRATISLAVA - Slovenská inštrumentálna kapela Fúzy Múzy plánuje na maďarskom festivale Sziget predviesť experimentálnu psycho show s vynoveným setom, pričom ich bude sprevádzať slovenský gitarista a producent Dávid Kollár.

slovakia

left justify in out

Koncert na Szigete bude podľa basgitaristu a frontmana Juraja Staviarskeho expresívnejší, dynamickejší a teatrálnejší než doteraz. Sľubuje dokonca viac komunikácie s publikom a recitovanie v anglickom jazyku v zatiaľ nepomenovanej novej skladbe. Takzvanú sláčikovú psychiatriu vytvorí kapela spolu s 32-ročným Kollárom hrou na gitarách so sláčikmi, pričom Staviarský bude hrať na basgitare s hlavou, ktorú mnohí poznajú z obalu ich eponymného debutového albumu (2016).

 

"Sziget je pre nás špeciálny, preto všetko pripravujeme tak, aby každá sekunda z našich 40 minút bola pre zahraničného diváka nezabudnuteľná. Určite je pre nás novinkou komunikovať v angličtine. Juraj bude využívať vokál na miestach, kde v našej hudbe ešte nezaznel. Pripravili sme si nové aranžmá, nový set, nové veci. Tešíme sa na to," uviedol gitarista Ľuboslav Krajňák.


Fúzy Múzy vystúpia na Szigete už v prvý deň podujatia, teda v stredu 10. augusta na Europe Stagei. Spolu s kapelou Queer Jane budú jedinými zástupcami zo Slovenska. Prešovské trio vyhralo účasť na Szigete ešte v máji v súťaži Jednou ranou na Sziget, kde v trojkolovom koncertnom súboji porazili českú kapelu Piano. O víťazovi rozhodli fanúšikovia a fanúšičky hlasovaním na koncertoch v Bratislave, Brne a Prahe.


Spolupráca s Dávidom Kollárom sa začala na Radio_Head Awards Festivale, kde Fúzy Múzy pokrstili spomínaný album. "Na festivale ma chalani oslovili, či by som im nechcel pokrstiť album na krste v Prešove, tak som sa na nich šiel pozrieť. Zaujala ma ich energia a ten smrad, ktorý má ich hudba. Bolo to niečo iné, ako som bol zatiaľ na Slovensku zvyknutý," vyjadril sa rodák z Prešova, ktorý sa neskôr stal hosťujúcim členom skupiny a zároveň ich hudobným mentorom. Zahral si s nimi už aj počas spomínanej súťaže Jednou ranou na Sziget.

 

"Bola to pre nás veľká šanca a vedeli sme, že musíme byť pripravení ukázať profesionálnejší prístup k hudbe. K tomu nám pomohol hlavne Dávid, ktorý nás naviedol, aby sme boli pripravení na úspech," poznamenal Krajňák. Kollárova tvorba ho podľa neho zaujala ešte v roku 2012, keď sa Fúzy Múzy ešte len formovali. "Hral na gitare inak a to bolo inšpiratívne. Keď ma pozval k sebe do skúšobne prvýkrát, hral a ja som hneď cítil, že som stretol človeka, ktorý myslí rovnako v hudbe, akurát, že on je už na profesionálnej úrovni a ja len začínam," dodal gitarista.


Festival Sziget sa bude konať od 10. do 17. augusta v Budapešti, pričom účasť na ňom už skôr potvrdili napríklad Muse, Noel Gallagher's High Flying Birds, Sia, Rihanna, Bastille, Sigur Rós, Róisín Murphy, Sum 41, David Guetta, Jake Bugg, Kaiser Chiefs, Manu Chao s kapelou La Ventura, Movits!, Hardwell, The Lumineers, The Last Shadow Puppets, Bloc Party, Bring Me The Horizon, Chvrches, John Newman, Jess Glynne, Kodaline, M83, Wilkinson, Mo, Naughty Boy, Goran Bregovič Wedding and Funeral Band, Nicky Romero, Parov Stelar, Years & Years, Travis Scott, Bullet For My Valentine, Skunk Anansie, Die Antwoord, Afrojack, Zedd, Marky Ramone's Blitzkrieg, Boys Noize, Fidlar, Dillon Francis a mnohí ďalší.


Fúzy Múzy sa pohybujú na hudobnej scéne od roku 2012. V skupine okrem spomínaných Juraja Staviarskeho (basgitara) a Ľuboslava Krajňáka (gitara) pôsobí aj Stanislav Kořínek (bicie). Formácia svoju experimentálnu tvorbu charakterizuje ako psychotrilerovú alternatívu. V marci uviedli na trh spomínaný eponymný debutový album. Na konte majú cenu Nadácie Advance Investments, ktorú si prevzali v rámci Radio_Head Awards 2013. Kapela tiež pripravuje v spolupráci s Tomášom Mutinom z formácie Terminal State remix piesne Brána, pričom k nemu plánujú predstaviť aj videoklip.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies