Rezort dopravy zatiaľ o návrate IC vlakov nerozhodol, čaká sa na výsledky štúdie

NETKY.SK • 2 August 2016, 13:49 • 2 min
Rezort dopravy zatiaľ o návrate IC vlakov nerozhodol, čaká sa na výsledky štúdie

BRATISLAVA - Rozhodnutie o tom, či budú štátne InterCity (IC) vlaky opäť premávať na trase medzi Bratislavou a Košicami, zatiaľ na ministerstve dopravy nepadlo. Rezort si chce totiž počkať na výsledky štúdie, ktorú si dal vypracovať.

slovakia

left justify in out

"Ministerstvo dopravy má v súvislosti s prijímaním rozhodnutí v oblasti znovuzavedenia štátnych komerčných služieb vo vlakovej doprave na trati Bratislava – Košice záujem opierať sa o objektívne skutočnosti získané z odborných štúdií a analýz spracovaných renomovanými inštitúciami pôsobiacimi v oblasti dopravy," opísala pre TASR hovorkyňa ministerstva Karolína Ducká.

 

Ministerstvo tak podľa jej slov zadalo Výskumnému ústavu dopravnému úlohu spracovať štúdiu, ktorá by mala tento druh služieb vo vlakovej doprave podrobne preskúmať a navrhnúť funkčný model komerčných IC vlakov.

 

"Závery štúdie by mali ministerstvu umožniť kvalifikovane rozhodnúť o opätovnom nasadení IC vlakov, prípadne o zavedení alternatívnych služieb tak, aby bola dostatočne zabezpečená ponuka dopravných služieb na strane operátorov v železničnej osobnej doprave," avizovala hovorkyňa.

 

Minister dopravy Roman Brecely (nominant #Siete) v rozhovore pre TASR v máji tohto roku uviedol, že si vie opätovné zavedenie IC vlakov predstaviť iba v prípade, ak by preukázali svoju životaschopnosť. Vie si tiež predstaviť, že by to boli vlaky vyššieho štandardu, možno rýchlejšie, ktoré by nestáli vo všetkých staniciach.

 

"Nemuseli by jazdiť každý deň, možno by bol ich grafikon nastavený podľa toho, kedy je dopyt," opísal. Čiže napríklad v piatok popoludní smerom z Bratislavy do Košíc a v nedeľu zase opačne. Boli by to však vlaky vyššieho štandardu s drahším cestovným.

 

IC vlaky prestali na Slovensku jazdiť v januári tohto roku. Rozhodol tak Brecelyho predchodca Ján Počiatek (Smer-SD). Dôvodom bola práve stratovosť týchto vlakov.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies